Доступність посилання

ТОП новини

Дніпропетровськ у новому році добудовуватиме старе


Дніпропетровськ – 2013 року влада Дніпропетровська має на меті добудувати кілька великих об’єктів, розпочатих торік. Міський голова Іван Куліченко назвав пріоритетами завершення спорудження об’їзної дороги (Дніпропетровськ – єдине з великих міст, що пропускає увесь транзитний транспорт через свою територію) та найсучаснішого в Україні радіологічного корпусу онкологічної лікарні. Між тим жителі мегаполісу називають цілу низку інших проблем, на які б було варто витратити бюджетні кошти.

Дніпропетровська влада не ганяється за журавлем у небі. Об’єкти, які запланували добудувати й ввести в дію і називають пріоритетними, – вже готові на 80-90%. Потребу в сучасному радіологічному центрі для онкохворих місто має давно. Проект розробили ще чверть століття тому – бракувало грошей.

За заявами влади, сучасний онкоцентр оснастять обладнанням та технікою нового покоління. Загальна вартість проекту – 270 мільйонів гривень. Там лікуватимуть онкологічні пухлини шляхом опромінювання з близької відстані. Це нова методика, вона дозволяє «не зачіпати» здорові органи і тканини. Наразі рівень захворюваності на рак у Дніпропетровську один із найвищих в Україні – понад 25 тисяч онкохворих.

Новий медичний заклад «запустять» у першому півріччі, обіцяє міський голова Іван Куліченко.

«Це об’єкт, який має надзвичайне значення для Дніпропетровська і регіонів, які до нас прилягають, тому що користуватись таким центром не може тільки одне місто. Передбачене найсучасніше обладнання для ефективного лікування. Цей об’єкт ми будемо вести разом із облдержадміністрацією. Однозначно, цей об’єкт буде введений у цьому році», – заявив Іван Куліченко.

Жителі Дніпропетровська хочуть чистої води і рівних доріг

Між тим жителі мегаполісу у розмові з Радіо Свобода, що відбувалася на вулицях міста, назвали цілу низку інших проблем, на які б було варто витратити бюджетні кошти. Це і ремонт під’їздів, і розв’язання якості питної води, і ремонт доріг.

– Хотілося б, звичайно, щоб у під’їздах робили нам ремонти. Але хто їх робитиме? Робимо самі по можливості. Вода – це проблема. Один час із кранів йшов просто бруд. Ми купуємо воду, хоч це й дорого. Також треба туалети на пляжах встановити, а то дітям нікуди ходити.

– Найголовніше – те, що розпочали в минулі роки, завершити. Дороги. Видно, що щось робиться. Метро – в першу чергу, адже це дуже важливо. Якщо гроші виділені, то треба, щоб вони були використані за призначенням.

– Я хочу, щоб не було комунальних служб, їх треба ліквідувати, бо вони не функціонують. Я не хочу платити гроші ні за що. Нам треба відремонтувати дах, ЖЕК нічого не робить. Влада – це «колективний розум», який нікуди нас не веде. Сиплять сіль тоннами на сніг. У нас екологічна катастрофа, а вони наче й не знають. Викиди в Дніпро – мільйони літрів, олігархи своїми заводами скидають. Як можна це все покращити?

Чи зможе місто вирішити хоч якусь із цих проблем у 2013 році, наразі складно сказати: міський бюджет нового року у понад 2,4 мільярда гривень називають «злидарським»: коштів ледь-ледь вистачить на зарплати бюджетникам та соціальні програми. Щоб якось звести кінці з кінцями, у місті вирішили скоротити третину чиновників.
  • Зображення 16x9

    Юлія Рацибарська

    Журналістка-фрілансерка. Працюю кореспонденткою Радіо Свобода в Дніпрі з 2006 року. Народилась на Дніпропетровщині. Закінчила факультет систем і засобів масової комунікації Дніпровського національного університету – магістр журналістики. Писала для місцевих та загальноукраїнських газет і журналів, працювала новинкаркою та дикторкою на радіо, кореспонденткою та редакторкою сайту в інформагенції. Пишу, фотографую, надихаюсь історіями людей.

XS
SM
MD
LG