Доступність посилання

ТОП новини

2012 рік подарував Львову промоцію у світі


Львів – Яким запам’ятався 2012 рік львів’янам? Євро-2012 (а це десятки тисяч гостей у місті і нове летовище); численними фестивалями, які знаходять свого глядача і слухача; чи ж політичними баталіями перед виборами у парламент, які вирізнялися занадто оптимістичними обіцянками політиків?

Галасливе спілкування футбольних фанів, обійми і фотографії, веселі усмішки, яскравий одяг уболівальників. Це все як гарний спогад про рік, що минає. На якусь мить львів’яни забули численні незручності, які передували проведенню чемпіонату, скандали з відмиванням грошей, погані дороги.

Завдяки Євро Львів отримав сучасний аеропорт. У 2012 році залишаються всі ті негаразди, пов’язані з роботою летовища під час футбольного матчу, а новий рік мав би стати поштовхом для розвитку аеропорту. Принаймні мер Львова Андрій Садовий сподівається, що будуть запроваджені лоукости (як називають на Заході бюджетні авіаперельоти). Найважливішою подією року 2012 Садовий вважає якісне проведення Євро.

«Тут ми отримали можливість гордитись містом, якісною організацією, гордитися за позитивне реноме», – каже мер.

У 2012 році Львів, за версією британської газети Financial Times, увійшов у десятку кращих європейських міст майбутнього. Експерти оцінили історичне середовище, комфортність проживання у місті. Та попри таке визнання, цей рік вирізнявся численними скандалами щодо руйнування архітектурної спадщини Львова.

Пінзель прославив Львів на весь світ

Не бракувало у році, що минає, численних фестивалів, які приваблюють туристів, а також і мистецьких виставок. А одна з них прославила Львів на весь світ – це виставка українського скульптора періоду бароко Йогана Георгія Пінзеля. У Парижі в найстарішому музеї Європи – Луврі – представлені 27 скульптур «українського Мікеланджело». Хоча у Львові є музей Пінзеля і більшість з праць майстра постійно там експонується, велика частина львів’ян відкрила для себе Пінзеля завдяки саме французькій виставці і чимало українців зумисно їдуть у Париж, щоб подивитись скульптури Пінзеля. Культуролог Тарас Возняк назвав подією року 2012 – виставку Пінзеля у Луврі.

«Це найбільший український культурний прорив у Західній Європі. Ми ще не зовсім оцінили те, що відбулось. Історія з Пінзелем буде продовжуватись, в конференціях, виставках, дискусіях... А ганьбою року вважаю музей Пінзеля у Львові. У той час, коли у Луврі створили надзвичайні умови, щоб скульптури три місяці там експонувались, у музеї Пінзеля протікає дах і найбільший бізнес-проект – закупили мидниці, щоб підставляти їх під діри, звідки тече вода», – говорить культуролог.

Музики у Львові не бракувало

«Форум видавців», «Джаз без», «Франко-фест», інші мистецькі події щороку отримують схвальні відгуки найвибагливіших поціновувачів мистецтва. Відомий перекладач Юрко Прохасько, який зараз пише німецькою мовою книжку про улюблений Львів, називає подіями року 2012 дві музичні імпрези – перший міжнародний фестиваль Ігнація Яна Падеревського, видатного артиста, який поєднує польську та українську культури, відомого у світі і малознаного в Україні; а також можливість послухати шість сюїт Баха протягом одного вечора у виконання віолончелістки Наталії Хоми.

«Подія світового класу і рангу – шість віолончельних сюїт Баха у виконанні Наталі Хоми в один вечір, яка залишилася малопоміченою. Львів за останні 20 років на багато що спромігся, багато фестивалів, багато всього збудовано, але нам бракує така річ, як присутність так званого освіченого міщанства, яке з одного боку готове до меценатства, а з іншого, бути вдячним реципієнтом (фізична або юридична особа, яка отримує кошти або матеріальні цінності – ред.). Такі речі, як, наприклад, виконання віолончельних сюїт не знаходить свого належного відгуку, бо не потрапляє у те середовище освіченого міщанства», – зазначає перекладач.

2012-й подарував Львову унікальну річ – промоцію міста у всьому світі, але як нею скористатися у році прийдешньому, залежить від самих львів’ян, від того, наскільки відповідальними вони почуватимуться за своє місто.
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG