Доступність посилання

ТОП новини

Бійки у новому парламенті виявилися ефективнішими за законотворчість – експерт


12 грудня 2012 року
12 грудня 2012 року
Київ – Бійки та блокування роботи Верховної Ради виглядають найбільш дієвими методами роботи народних обранців. Так експерти коментують законотворчу активність депутатів сьомого українського парламенту, в якому протягом менше ніж трьох тижнів роботи зареєстрували майже 200 проектів законів. Найбільше законопроектів до розгляду пропонують опозиційні депутати, повідомили у громадянській мережі «Опора».

Найбільше законопроектів реєструють депутати з Об’єднаної опозиції. Зі 196 законопроектів, зареєстрованих у Верховній Раді сьомого скликання, 80 напрацювали представники фракції «Батьківщини». Про це йдеться в рейтингу,
складеному громадянською мережею «Опора». За цими підрахунками, фракції Партії регіонів і УДАРу суттєво відстають від лідерів. Зокрема, на 206 депутатів від Партії регіонів припадає 29 законопроектів, на 41 депутата від УДАРу – 10. Утім, такий кількісний показник навряд чи відображає результативність роботи парламентської фракції, заявив у коментарі для Радіо Свобода регіонал Владислав Лук’янов.

«Я хотів би, щоб ефективністю роботи вважалася не кількість запропонованих паперів, а реальні зміни на краще, щоб люди відчували, що від цієї роботи є користь. Це буде головним критерієм ефективності» – сказав Лук’янов.

Народні депутати не повинні будувати мости, літаки та потяги – Сиротюк

Згідно з підрахунками «Опори», певним лідером законотворчості також є Компартія, в якої на кожного члена фракції в середньому припадає понад один проект закону. Найбільш пасивними, за рейтингом «Опори», поки що залишаються представники «Свободи». Депутати цієї фракції не зареєстрували самостійно жодного законопроекту, наголошують у громадянській мережі. Утім, вже наступної сесії «Свобода» презентує пакет проектів законів, покликаних захистити українців, повідомив Радіо Свобода депутат від цієї політичної сили Юрій Сиротюк.

«Коли кажуть, що народні депутати мають будувати мости, літаки запускати, швидкісні потяги, то це не зовсім відповідає традиціям парламентаризму та нашим повноваженням. Дійсно, «Свобода» ще не вносила своїх базових законодавчих ініціатив, хоча вони, без сумніву, є. Вони були напрацьовані ще перед виборами, але ми вирішили, що оскільки перші 4 засідання парламенту мали установчий характер, то ми вирішили трошки відтермінувати презентацію своїх ініціатив», – заявив Сиротюк.

Бійки змусили зробити крок до персонального голосування – Палій

Значна частина законів, ухвалених Верховною Радою, принаймні, попередніх скликань, лише підривають довіру населення до держави, оскільки, нерідко бувають лобістськими і відверто шкідливими, зауважив у розмові з Радіо Свобода політолог Олександр Палій. Тим часом, український парламент сьомого скликання засвідчив, що дієвими можуть бути і непарламентські методи роботи законотворців.

Депутат – не просто людина, яка купила собі місце, а потім віддала карточку
Олександр Палій
«Часто це лише картинка, але з іншого боку ми побачили, що парламент все ж зробив певний крок у напрямку до персонального голосування, тобто до персональної відповідальності. До того, що депутат – не просто людина, яка купила собі місце, а потім віддала карточку і не має ніякого стосунку до тих рішень, що ухвалюються в парламенті. Ми побачили, що у цьому сенсі парламент пішов у правильний бік. Нехай це відбувається з бійками, але це все одно краще, ніж те, що було у попередньому парламенті», – зазначив Палій.

За повідомленням «Опори», більшість позафракційних депутатів зі старту роботи нового парламенту також не виявили суттєвої активності. Із 30 проектів, внесених позафракційними обранцями, авторство 20 належать одному депутату – Сергію Міщенку. Загалом Верховна Рада сьомого скликання пропрацювала менше трьох тижнів.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG