Доступність посилання

ТОП новини

CША: на краю «фіскальної прірви»


Барак Обама, архівне фото
Барак Обама, архівне фото
У Сполучених Штатах останній день року застав лідерів Конгресу і Білий дім у стані інтенсивних і тривалих переговорів про те, яким чином уникнути так званої «фіскальної прірви» у наступаючому Новому році. Але що власне таке – «фіскальна прірва» і чому її досі не вдавалося уникнути?

«Фіскальна прірва» – це заздалегідь узгоджений пакет заходів з метою скорочення бюджетного дефіциту і збільшення надходжень до державної скарбниці. Це у зв’язку з тим, що 31 грудня закінчується період скорочення податків, ухвалений ще за президента Джорджа Буша 10 років тому.

Пакет заходів передбачає автоматичне збільшення податків для населення і різке зменшення урядових витрат на всі поспіль програми, від оборони до народної освіти.

Загальний обсяг пакету – 600 мільярдів доларів. На думку економістів, цей захід збільшить в середньому на 2 тисячі доларів на рік податки для кожної американської родини і вкрай негативно вплине на промисловість і торгівлю. У свою чергу, це може призвести до уповільнення економічного розвитку.

Щоб уникнути «фіскальної прірви», Білий дім пропонує податки залишити для більшості такими, як вони є зараз, крім заможної верстви. Йдеться про підвищення податків для тих, чиї статки перевищують чверть мільйона доларів на рік.

Демократи у Конгресі схвалюють, республіканці – рішуче проти. Їхні аргументи такі: заможні допомагають економіці, створюючи нові робочі місця.

Згоди не було у питанні – кого вважати заможними. Джон Бейнер, лідер республіканської більшості у Палаті представників, погоджувався вважати заможними тих, хто має понад 400 тисяч доларів на рік. Демократи – так само рішуче проти.

Переговори досі були безплідними. Між тим, часу лишалося обмаль, про що президент Барак Обама попередив законодавців.

Попередження, до якого не дослухалися

«Якщо люди побачать, що на 1 січня нового року ця проблема лишається нерозв’язаною, – сказав президент Обама, – що ми не бачимо скорочення дефіциту, а ми б його мали, якби республіканці погодилися на мою пропозицію, якщо податки зростуть, що потягне за собою зменшення купівельної спроможності споживача, то це негативно вплине на фінансові ринки».

Зі свого боку, республіканці ремствують на непоступливість демократів, мовляв, демократи не висувають сприйнятної контрпропозиції.

«Мене турбує неспішність тут, – каже сенатор Мітч МакКоннелл, лідер республіканської меншості у верхній палаті Конгресу. – Я гадаю, що всі ми свідомі того, що час підпирає. Занадто багато на карті, щоб займатися політичними іграми. Ми повинні захистити американські родини та бізнеси від підвищення податків».

МакКоннелл о 6-й ранку в понеділок говорив із віце-президентом Джо Байденом, прохаючи його посередництва.

Тим часом, сенатор Гері Рід, лідер демократичної більшості, сказав, що його сторона нових пропозицій не має, що слово за республіканцями.

Затамувавши подих, Америка очікує дальшого розвитку драми, сподіваючись, що останньої хвилини республіканці з демократами знайдуть спільну мову.

Між тим, президент Барак Обама виступив зі зверненням до народу. Він закликав законодавців, як республіканців, так і демократів, до компромісу і висловив оптимізм щодо досягнення потенційної угоди.

Ця угода, сказав президент, сягнула межі погодження, хоча поки що не оформлена формальним чином. Попереду – голосування у Конгресі.

Нова домовленість передбачає збільшення податків для родин, що заробляють більше ніж 450 тисяч доларів на рік і подовження виплат допомоги безробітним до одного року. Отож, є надія, що фінансової прірви вдасться уникнути.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG