Доступність посилання

ТОП новини

У цьому році Україні не всидіти на двох стільцях (європейська преса)


Прага – Західні експерти кажуть у перший день нового року, що «Україна вичерпала свої ресурси економічного розвитку… і у 2013-му або поступиться політичному тиску конкуруючих за вплив кредиторів Заходу чи Росії, або ж затягне пасок населенню». Україну також бачать у числі країн, яких торкнеться революція у світовій енергетиці. Йдеться про збільшення використання в світі сланцевого газу та нафти. У Європі також вражені українським рекордом у кримському Судаку, де до 1800-річчя міста приготували 18-метровий салат – «оселедці в жупані» у вигляді змії.

Агентство Reuters публікує матеріал – прогноз на 2013 рік щодо виснаженої економічно України, яка «відганяє примари нужди і Кремля». Тут йдеться про скорочення економічного виробництва в українській державі, рекордне зменшення її валютних резервів та наростання дефіциту торгівлі. У 2013 році Україна мусить заплатити зовнішнім кредиторам близько 9 мільярдів доларів, включно з 6 мільярдами для МВФ. Експерти вважають, що є лише два варіанти – або домовленість з МВФ про кредити, або ж застій в економіці. Аналітики також вважають, що з вичерпанням резервів зростання, при відсутності кредитів, Україні вже не вдасться маневрувати між «двома стільцями» – Заходом і Росією. Доведеться вибирати, кажуть політики та фахівці, бо так можна й взагалі промахнутися між стільцями.

«Бум на сланцевий газ і нафту», – як посилається польська Gazeta Wyborcza на світових експертів, призведе до перетворення світової енергетики. Так, американський енергетичний експерт Марвін Одум каже, що «США знайшли можливість забезпечити себе газом на 100 років наперед. І це – бум змін на геополітичній карті світу». «Паливна манна» у вигляді сланцевих нафти та газу, зауважують експерти, призвела до зростання видобутку лише нафти в США за останні 5 років більше, ніж на третину. Аналітики кажуть, що США будуть у перспективі до 2030 року незалежними від постачання енергоносіїв із Близького Сходу. На цьому тлі зросте нафтова роль Саудівської Аравії, яка вже випереджає Росію. Експерти також вважають, що новий енергетичний бум у наступні 20 років може сприяти таким країнам, як Україна, Угорщина, Польща – стати більш незалежними від нафти й газу з Росії. Енергетична роль останньої, як переконана більшість енергетичних аналітиків на Заході, неухильно падатиме.

Чеська Lidove noviny інформує, що українські кулінари з кримського міста Судак потрапили до світової книги рекордів Гіннеса, бо приготували рекордної ваги і довжини салат – «оселедці в жупані». Протяжність його 1800 сантиметрів. Це приурочили до 1800-річчя від дня заснування міста, кажуть місцеві краєзнавці. Готували рекордні «оселедці в жупані» 30 кухарів, які вкрили жупаном з майонезу, зеленого перцю, помідорів та петрушки 180 кілограмів оселедців та стилізували його у вигляді змії, рік якої невдовзі настане за китайським календарем. Чеська газета каже, що й їхні кухарі вміють готувати щось подібне, але «оригінальна українська версія є багатшою», наголосило видання з Праги.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG