Доступність посилання

ТОП новини

Спрощення вiзового режиму між ЄС і Україною можуть ратифікувати до березня – посол


Костянтин Єлісеєв
Костянтин Єлісеєв
Європейський парламент може ратифiкувати посилену угоду про спрощення порядку видачi вiз для України не пізніше нiж у березнi 2013 року. Як повiдомив представник України при Європейському Союзi, посол Костянтин Єлiсєєв в iнтерв’ю агентству «Iнтерфакс-Україна», у Європарламентi розробили графiк, а також «виробили послiдовнiсть дiй, спрямованих на забезпечення ратифiкацiї документа не пізніше нiж у березнi цього року».

«Важливим сигналом для цього могла б стати ратифiкацiя зазначеної угоди українським парламентом, на що я дуже сподiваюся», – додав український дипломат.

Крім того, Єлісєєв зауважив, що імплементація Угоди про асоцiацiю Україна-ЄС може початися до повної ратифікації цього документа. За словами посла, така практика для ЄС не нова. «Така можливiсть iснує. Ми виходимо з того, що угоду треба пiдписати вiдразу пiсля того, як завершаться всi пов’язанi з цим технiчнi процедури. ЄС у своєму грудневому рiшеннi заклав для України можливiсть не лише пiдписати угоду до Вiльнюського самiту, а й розпочати її тимчасове застосування від моменту пiдписання i до повної ратифiкацiї. Це дуже важливо, тому що процес ратифiкацiї документа пiсля його пiдписання усiма країнами-членами ЄС зазвичай досить тривалий», – сказав Єлісєєв.

Вiдповiдаючи на запитання про технiчну готовнiсть документа до пiдписання, посол повiдомив, що наразi триває звіряння перекладу в частинi зони вiльної торгiвлi. «Думаю, що до кiнця першого кварталу цього року угода технiчно може бути готова. Далi європейська сторона повинна буде ухвалити два полiтичнi рiшення: рiшення Ради мiнiстрiв ЄС про пiдписання, а також має бути згода Європейського парламенту», – описав дипломат подальшу процедуру.

У грудні стало відомо, що Україна та Європейський Союз узгодили дату проведення наступного саміту Україна – ЄС. Він відбудеться 25 лютого 2013 року в Брюсселі.
XS
SM
MD
LG