Доступність посилання

ТОП новини

Тисячі українців стають жертвами квартирних афер – експерти


Київ – Щороку тисячі українців стають жертвами квартирних афер – таку статистику наводять фахівці з нерухомості. Чимало з них не можуть повернути ані квартиру, ані гроші, які платили за неї, навіть через суд. Причина – недосконале законодавство, кажуть адвокати, що займаються такими справами. Вихід вони вбачають у запровадженні державних гарантій для покупців житла, подібних до тих, які діють в інших країнах.

Жителька Білої Церкви Людмила Титаренко стоїть у державній черзі на отримання житла для працівників освіти: вона є першою у списку. Декілька років тому міськвиконком запропонував їй взяти участь у проекті, за яким одна з будівельних компаній надає черговикам житло за половину вартості. Коли Людмила зі своїм чоловіком сплатили належну суму, а будинок добудували, міська влада з невідомих причин запропонувала їм… звернутися до суду, щоб отримати дозвіл заселитися.

Суд із забудовником Людмила виграла, однак справу продовжують розглядати повторно, а в її новій квартирі живе одна з працівників міської влади, каже Людмила Титаренко.

«Ми маємо всі квитанції про сплату грошей. Маємо договір із забудовником. Є рішення Білоцерківського суду надати нам квартиру, – зазначає вона. – Але номер її в рішенні відсутній. Забудовник, міськвиконком кивають одне на одного. А моєму чоловікові керівники міста у кабінеті міського голови Білої Церкви сказали, що будуть, скоріше, захищати інтереси своєї співробітниці, яка отримала житло замість мене».

За словами Людмили Титаренко, більшість людей, які сплатили половину вартості житла у рамках цього проекту, квартири отримали, але менші, ніж ті, що вказані в їхніх договорах. Один із її сусідів, який таки відсудив свою власність, невдовзі від нервового стресу помер у новій квартирі, каже Людмила.

Міська влада у судах за квартири є третьою стороною?

Натомість у Білоцерківському міськвиконкомі наявність якихось спільних проектів із цим забудовником відкидають. Про це Радіо Свобода заявив заступник міського голови Білої Церкви Валерій Гнатюк.

«З юридичної точки зору, ті договори на будівництво житла є нікчемними, – каже він. – Так, у них стоїть підпис міського голови. Але ми не дізнаємося про те, з якою метою він їх підписував, бо його вже немає серед живих. Громадяни вирішували спір із забудовником через суд, в якому ми були третьою стороною, і не перешкоджали людям отримувати квартири».

Валерій Гнатюк запевнив, що нічого не знає про те, чи отримав хтось із міської влади квартиру замість Людмили Титаренко. Більше того, за його словами, міська влада судиться з компанією-забудовником «Екобуд» через те, що вона отримала від міста недобудову, і в обмін на це мала надати в міську власність кілька готових квартир для черговиків.

Для тих, хто купує житло, потрібні державні гарантії – адвокат

Щороку в Україні, за різними підрахунками, від різних афер забудовників потерпають кілька тисяч осіб. Зокрема, компанія «СВ-Девелопмент» наводить свою статистику, за якою лише в Києві 5 тисяч осіб не отримали квартир, за які заплатили забудовникам.

Будівельна компанія може збанкрутувати або вдатися до шахрайства, тому українцям треба надати змогу купувати квартири під державні гарантії, наголосив Радіо Свобода адвокат Андрій Лакуша, який спеціалізується на питаннях нерухомості.

«Проблеми виникають через недоліки українського законодавства. І держава частіше стає на бік забудовника, а не його клієнта. Є багато випадків, коли будівництво покинули, або – як у випадку з компанією «Еліта-центр» – навіть не почали. Якби були гарантії держави чи міської влади, що покупець отримає свою квартиру, не виникало б таких питань», – підсумовує адвокат.

Економісти стверджують, що для більшості українців, які є біднішими від громадян інших країн Європи, саме квартири є основним їхнім активом. А відтак, чи не найбільші за обсягами фінансові афери, спрямовані на мешканців України, відбуваються саме у сфері нерухомості.
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG