Доступність посилання

ТОП новини

«Свобода» не зможе замінити Партію регіонів? (Світова преса)


Прага – Експерти заявляють у західній пресі, що «радикальні дії і гасла української партії «Свобода» не лише можуть ослабити її позиції в політиці, але й розколоти суспільство». Світові видання виділяють серед 10 країн світу з найменшою народжуваністю – Україну, разом з цим зауважують, що в Україні чи не найвища у світі смертність. Газети також звертають увагу на бажання Верховної Ради у Києві ще раз офіційно підтвердити заявою євроінтеграційний курс України.

Польська Rzeczpospolita публікує інтерв’ю з українським філософом, професором Києво-Могилянської академії, Мирославом Поповичем, який вважає, що нинішні українські радикали, переважно, в лавах ВО «Свобода», своєю активністю з пропаганди героїзму Степана Бандери зовсім не бажають відновлення давньої ідеології ОУН. Як додає професор Попович, «Свобода» прагне скоріше створити ідейно-історичні підвалини для своєї повсякденної діяльності. Український філософ також вважає, що у «Свободі» беруть приклад з поляків, які прославляють історію своєї Армії крайової. Мирослав Попович також наголошує, що пропаганда «Свободою» радикального націоналізму не принесе їй бажаних політичних дивідендів, як не варто й очікувати якогось вирішального успіху їхнього лідера Олега Тягнибока у наступних президентських виборах 2015 року, але шкоди опозиції «Свобода» може завдати значної. Та й сама партія «Свобода» не має шансів замінити Партію регіонів у владі, вона, скоріше, ще більше розколе українське суспільство, як вважає професор Попович.

Впливовий американський часопис Foreign Policy публікує матеріал Елізабет Ралф про десятку країн світу з найменшою народжуваністю і характеризує їх у порядку від найнижчої народжуваності: в Сінгапурі, Тайвані, Південній Кореї, Боснії і Герцеґовині, Чехії, Литві, Україні, Румунії, Польщі та Словенії. Як видно з переліку, тут переважають європейські країни, де батьки не бажають мати більше однієї дитини в родині. Разом з тим, автор статті відзначає, що різні аналітики на Заході по-різному розцінюють фактор низької народжуваності. Так, американський експерт Джошуа Кітінґ звертається до обох сторін дебатів з цього приводу, де чимало відомих лідерів, політиків, вчених вважають, що «зниження народжуваності – це попередник економічного і культурного занепаду; але, наприклад, німецький науковець Клаус Преттнер не бачить у низькій народжуваності причин для паніки, оскільки, на його думку, недооцінюються позитивні сторони, котрі супроводжують це явище в низці країн. До таких позитивів Преттнер відносить зростання рівня життя, якості медицини, зниження смертності. Хоча, як відзначає Елізабет Ралф, це не стосується України, де низька народжуваність супроводжується чи не найвищою у світі смертністю українців та зниженням економічних показників. Вища від української смертність лише в Південній Африці. Фахівці попереджають, що Україна стане у найближчі 10 років «рекордсменом у Європі щодо скорочення населення», а за 40 наступних років населення в Україні зменшиться майже на 25 відсотків, що супроводжуватиметься збільшенням пропорції старих людей у державі, які вже нині все більше бідують через мізерну підтримку з боку влади.

Gazeta Wyborcza з Варшави інформує, з посиланням на заяву спікера Верховної Ради Володимира Рибака, що українські депутати, як від більшості, так і від опозиції, готують спільну декларацію про вірність України євроінтеграційним процесам. Рибак також заявив журналістам у середу ввечері, що «Україна не подавала заяв про вступ до Митного союзу Росії, Казахстану і Білорусі і ніхто не веде мови у Києві про вступ до цієї організації». Хоча, як зауважила польська газета, у грудні Президент Янукович заявив про бажання пристосувати Україну до Митного союзу, лише за деякими з його параметрів. Хоча Росія розкритикувала на початку 2013 року таку позицію Києва, заявивши устами свого дипломатичного відомства, що Україні не можна бути «трохи вагітною» у цьому процесі. Така образна оцінка з боку Москви викликала, у свою чергу, обурення в МЗС України.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG