Доступність посилання

ТОП новини

Білоруське «економічне диво»: очікують на українських покупців


Мінськ – Білорусь із нового року першою з країн СНД запроваджує систему Tax Free. Іноземці, купляючи щось у білоруських крамницях, можуть розраховувати на повернення податку на додану вартість. Водночас у найбільших крамницях Мінська деякі продавці взагалі не чули про систему Tax Free, а в білоруському міністерстві податків і зборів визнають: на початковому етапі проблеми є, але незабаром усе залагодять.

Офіційні білоруські телеканали рапортують про Tax Free, як про новорічний подарунок іноземцям: якщо громадянин України чи Польщі купить у Білорусі товарів на суму понад 100 доларів у одній крамниці, він може розраховувати на повернення 20% ПДВ, якщо пред’явить документи протягом 3 місяців.

Ця система закликана стимулювати розвиток в’їзного туризму, вона схожа на відому мережу Global Blue, яка діє у країнах Євросоюзу і дає іноземцям можливість суттєво заощаджувати на покупках.

Про новації поки поінформовані не всі

У перші дні формальної дії білоруського Tax Free напливу шопінг-туристів до Білорусі не помітно. У великих крамницях Мінська немає жодної реклами про місця, де можна заповнити форми на повернення ПДВ, немає і самих форм.

Керівник секції складної побутової техніки мінського ЦУМу каже, що взагалі нічого не чув про Tax Free в Білорусі. «Поки що у нас такої інформації не було. Може буде у нас якась нарада і нам пояснять, але ще не було, нічого нам не казали», – зазначає чоловік.

В уряді шукають, хто повертатиме гроші

Положення про систему Tax Free парламент Білорусі включив у новий Податковий кодекс, який набув чинності з 1 січня 2013 року.
Співробітниця Міністерства податків і зборів Білорусі Наталія Долгова зазначає, що для того, щоб система почала реально діяти, потрібен додатковий час. Поки що є й певні організаційні труднощі.

Поки не визначений оператор для системи повернення грошей. У світовій практиці є компанії, які безпосередньо такими речами займаються. Може, якась із іноземних компаній прийде до нас на ринок
Наталія Долгова
«На сьогодні поки не визначений оператор для системи повернення грошей. У світовій практиці є компанії, які безпосередньо такими речами займаються. Може, якась із іноземних компаній прийде до нас на ринок. Ми повідомили їм про відповідні зміни в нашому податковому законодавстві. Сподіваємося, що це станеться найближчим часом: ми хотіли б запустити механізм Tax Free вже цього року, щоб у 2014 році він запрацював по повній програмі», – каже Наталія Долгова.

Українцям поки їхати на шопінг не дуже вигідно

Крім організаційних труднощів, для білоруського Tax Free є і економічні перепони. Головна з них – дуже високій рівень цін в Білорусі у порівнянні з Україною та іншими сусідніми державами.

За тих курсів валют, які є наразі, наші громадяни купують все в Україні, як правило
Леонід Злотніков
«Він і раніше був вищим, ніж в Україні, але нижчим, ніж у Росії (у 2011 році, коли в Білорусі була девальвація валюти, росіяни до нас їхали за товарами). Але потім курс білоруської валюти штучно завищили, і тепер не чути, щоб росіяни щось там купували у прикордонних районах. За тих курсів валют, які є наразі, наші громадяни купують все в Україні, як правило», – говорить мінський економіст Леонід Злотніков.

Експерт вважає, що білоруський рубль переоцінений на 20% – якраз на стільки, скільки пропонує система повернення іноземцям ПДВ. Щоб стимулювати іноземний шопінг-туризм, каже він, уряду Білорусі треба девальвувати свою валюту.

З іншого боку Білорусь входить до Митного союзу, і свою ініціативу Tax Free не погоджувала в його органах. Тож і тут можуть бути проблеми, тому що Білорусь у митних та податкових справах тепер не володіє повним суверенітетом.
  • Зображення 16x9

    Валерій Калиновський

    Народився в 1967 році в Україні. Закінчив факультет журналістики Білоруського державного університету та аспірантуру в Інституті історії мистецтва, етнографії та фольклору Національної академії наук Білорусі. Із 1987 року працював в іванівській районній газеті на Берестейщині, мінській обласній газеті, республіканському виданні «Чырвоная змена», в парламентський газеті «Звязда» перших років незалежності Білорусі. Кореспондент Української служби Радіо Свобода в Мінську з 1994 року, з 2000 року – в Білоруській службі Радіо Свобода. Автор книг «Справа Бяляцького» (2012), «Пані Ельжбета. Історія однієї дружби» (2016), «Діти Франції. Історія сімей, які повірили Сталіну» (2019).

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG