Доступність посилання

ТОП новини

Україна – одна з найбільших проблем ЄС у 2013 році (європейська преса)


Прага – Організація з безпеки і співпраці в Європі дійшла висновку, що в Україні «під час парламентських виборів 28 жовтня 2012 року не було створено справжніх конкурентних умов між різними політичними силами». ОБСЄ оприлюднила офіційну підсумкову оцінку цих виборів, про що пишуть у п’ятницю європейські газети. Впливові західні аналітики критикують пасивну і непослідовну зовнішню політику ЄС та називають однією з найбільших зовнішніх проблем Брюсселя у 2013 році якраз Україну. Оглядачі також звертають увагу на те, що «Україна, наперекір позиції Росії, створює кращі умови міжнародного усиновлення українських дітей».

Польська Gazeta Wyborcza інформує про те, що в підсумковому звіті ОБСЄ про українські парламентські вибори від 28 жовтня минулого року, серед іншого, наголошено, що «на цих виборах не було достатніх умов для конкуренції між політичними силами». Одна з головних причин цього, на думку ОБСЄ, вибіркове правосуддя, коли сумнівними рішеннями судів в Україні низка лідерів політичних сил була позбавлена можливостей брати участь у цих виборах. Тут, зокрема, названі імена таких ув’язнених українських політиків, як Юлія Тимошенко, Юрій Луценко. Польська газета також зауважує, що ще напередодні оприлюднення інформації про звіт ОБСЄ у четвер, у ЗМІ з’явилася телеграма Міністерства закордонних справ України, де мовиться, що деякі оцінки у підсумковому звіті ОБСЄ «носять явно політичне забарвлення». ОБСЄ також вважає, що на цих виборах мали місце зловживання державними коштами для фінансування кампанії правлячої партії, непрозорість щодо інформування виборців, нерівний доступ різних політичних сил до засобів масової інформації. ОБСЄ вважає, що Україна має виправити ці проблеми з удосконаленням виборчого законодавства в державі.

Оглядач The Wall Street Journal Лоуренс Норман аналізує проблеми зовнішньої політики ЄС і критикує деякі її негативні, на його думку, сторони, на кшталт непослідовності, пасивності Брюсселя, відсутності у нього єдиної позиції щодо ключових питань міжнародної політики. Серед п’яти найбільш серйозних випробовувань для ЄС у зовнішній політиці у 2013 році Норман називає й Україну. Аналітик зауважує, що 2012 рік був часом повного розриву зв’язків із Україною з боку деяких лідерів ЄС через вибіркове правосуддя влади Януковича і переслідування нею своїх політичних противників. Норман також констатує, що, незважаючи на несприйняття багатьма в Європі дій влади у Києві, все ж ЄС у грудні заявив про сподівання підписати Угоду про асоціацію з Україною в листопаді 2013 року. Саміт Україна-ЄС на найвищому рівні запланований на лютий цього року, звертає увагу аналітик, але, як наголошує Лоуренс Норман, деякі провідні офіційні особи в Брюсселі вже заявили, що, на їхню думку, влада в Києві не заслуговує на тісні зв’язки з ЄС. Інші, як нагадує Норман, вважають Україну стратегічно важливою і хотіли б уникнути підштовхування Києва до Росії у промосковський євразійський блок із його Митним союзом.

Ще одна польська газета, Rzeczpospolita, звертає увагу на політичну суперечку про усиновлення дітей, яка загострилася між США та Росією внаслідок законодавчих кроків російської Держдуми у відповідь на «акт Магнітського» в Конгресі США. Видання також наголошує, що «влада у Києві, наперекір Росії, покращує для чужинців процес усиновлення українських дітей». Газета з Варшави інформує, що в Україні на усиновлення очікують понад 26 тисяч дітей. Серед них понад півтори тисячі – діти у віці до 5 років. У минулому році в Україні були усиновлені понад 2 тисячі дітей, іноземці усиновили 700 малюків.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG