Доступність посилання

ТОП новини

Депардьє, Бардо… Хто ще хоче стати громадянином Росії?


Москва – Французька актриса і захисниця тварин Бріджит Бардо заявила у п’ятницю, що може попросити надати їй російське громадянство. Це сталося наступного дня після того, як стало відомо, що її співвітчизник Жерар Депардьє отримав громадянство Росії. «Фінансово-економічна і політична стабільність є часто найважливішим фактором при виборі країни не тільки для інвесторів, але і для діячів мистецтва і культури» – так сьогодні прокоментував повідомлення про надання російського громадянства французькому акторові Депардьє глава Ощадбанку Росії Герман Греф. Чим притягує Росія іноземних зірок і навіщо їм російське громадянство?

Метр французького кінематографу Жерар Депардьє заявив про намір віддати французький паспорт у грудні минулого року, коли став об’єктом їдких нападок у себе на батьківщині. Причиною тому було рішення Депардьє перебратися до сусідньої Бельгії, щоб платити менше податків. За твердженнями актора, протягом останніх 45 років він сплатив 145 мільйонів євро податків у Франції.

На прес-конференції в Москві наприкінці грудня президент Росії Володимир Путін відреагував на слова Депардьє. «Якщо Жерар дійсно хоче мати посвідку на проживання в Росії, або російський паспорт, то будемо вважати, що це питання вирішене і вирішене вже позитивно», – зауважив Путін.

Це не жарт

Після прес-конференції Путіна його речник Дмитро Пєсков сказав, що це був лише жарт. Проте через два тижні жарт став реальністю.

Офіційна реакція французької влади поки що не відома. Але, за словами шефа московського бюро агентства «Франс Прес» Ніколя Мілетіча, громадяни Франції поставилися до вчинку Депардьє негативно.

«В основному люди це не дуже схвалюють, – каже він. – Вони вважають, що це так само, як коли він поїхав до Бельгії, він втік, щоб якісь гроші свої зберегти, так що це не дуже красиво. І те, що він тепер отримує російське громадянство – це інший спосіб уникнути сплати податків. Поки ніхто з членів уряду не захотів це різко коментувати, хоча Депардьє сам сказав, що він по телефону говорив із президентом Франції Франсуа Олландом, але досі немає жодної офіційної реакції з боку уряду».

Кому у Росії добре жити?

Раніше подейкували, що новина про отримання російського громадянства застала самого Жерара Депардьє в Україні, де нібито французький актор був присутній на корпоративній зустрічі одного з французьких банків. Проте пізніше репортери «Франс Прес» виявили Депардьє в Парижі. Так що його лист зі словами «У Росії добре жити» був написаний на батьківщині.

Цікаво, що для багатьох інших охочих жити в Росії отримання громадянства відбувається за значно складнішою процедурою. Цей процес займає від півроку до восьми років.

За словами голови комітету «Громадянське сприяння» Світлани Ганнушкіної, навіть для тих, хто живе в країнах колишнього СРСР, успіх в отриманні громадянства Росії не гарантований.

«Потрібно спочатку отримати дозвіл на тимчасове проживання, потім вид на проживання, – зазначає вона. – І з видом на проживання потрібно прожити п’ять років. У загальному порядку от так люди отримують громадянство. А що стосується дозволу на тимчасове проживання, то дуже багато умов повинні бути виконані для того, щоб людина отримала цей самий дозвіл, ну і в першу чергу вона повинна отримати квоту».

Треба додати, що мігрантам, які претендують на отримання російського громадянства, крім усього іншого, потрібно здавати іспит на знання російської мови. Навряд чи Депардьє доведеться це робити.

Гуманне ставлення до тварин

Випадок Жерара Депардьє – виняток з правил. Його рішення залишити Францію пов’язане з ініціативою уряду Франсуа Олланда ввести 75-відсотковий податок для тих, чиї доходи перевищують 1 мільйон євро на рік, із сум понад цю межу. Однак Конституційний суд Франції визнав таку ініціативу Олланда незаконною. У Росії ж податок від прибутку становить 13 відсотків.

У французької актриси і захисниці тварин Бріджит Бардо інші причини. Вона звернулася до французької влади з вимогою не присипляти двох хворих слонів у ветеринарній клініці Ліона, в іншому разі вона має намір просити надати їй громадянство Росії, де, на її думку, ставлення до тварин гуманніше.

Схоже, що зірки французького кіно готові вишикуватись у чергу. Тим більше, що стати громадянином Росії їм нескладно.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG