Доступність посилання

ТОП новини

У Чехії міністр закордонних справ і кандидат на президента заявив, що країна добудує АЕС «Темелін»


АЕС «Темелін» у Чехії, архівне фото
АЕС «Темелін» у Чехії, архівне фото
Міністр закордонних справ Чехії і один із кандидатів на президента країни Карел Шварценберґ заявив у суботу, що його країни має твердий намір добудувати атомну електростанцію «Темелін» на півдні країни, за 60 кілометрів від кордону з Австрією, попри протести сусідньої країни.

Як сказав він в інтерв’ю австрійському журналові Profil, немає підстав побоюватися катастрофи на кшталт тієї, що сталася на АЕС «Фукусіма-1» у Японії позаминулого року після цунамі.

«Остання цунамі, яку пережила Чехія, була десь із 500 мільйонів років тому, і ми не чекаємо на наступну ще кілька наступних тисячоліть», – заявив 75-річний Шварценберґ.

Президентські вибори в Чехії, вперше прямі, мають відбутися наприкінці наступного тижня, 11 і 12 січня, ймовірне друге коло – 25 і 26 січня. На посаду кандидує загалом дев’ять осіб. До минулорічних змін у конституції президента в Чехії обирав парламент. Посада голови держави в Чехії, яка є парламентською республікою, передбачає обмежене число повноважень, хоча не є суто символічною, як у деяких інших європейських державах.

Атомна електростанція «Темелін», одна з двох у Чехії, нині має два енергоблоки потужністю по 1 мегавату і виробляє понад 14 відсотків електроенергії країни. Як вважають, їхня конструкція і вжиті заходи безпеки гарантують високий рівень безпеки АЕС. Протиядерні активісти в сусідній Австрії ставлять цю інформацію під сумнів. Нині планується добудувати на АЕС «Темелін» іще два енергоблоки.
XS
SM
MD
LG