Доступність посилання

ТОП новини

У 29 штатах можуть звільнити з роботи через сексуальну орієнтацію – правозахисники


Одностатеві шлюби вже дозволені у дев’яти штатах та столиці країни Вашингтоні. Натхненні успіхом активісти кампанії тепер борються за зміну офіційного визначення шлюбу як союзу виключно чоловіка та жінки. Адже навіть одружившись, одностатеві пари через цей закон не можуть отримати соціальних пільг, прописаних для сімейних пар. Борються вони і проти інших, на їх погляд, дискримінаційних законів. Однак, не сидять склавши руки і противники одностатевих шлюбів.

Джордж Рамірез та його партнер Герман Роа живуть разом уже 16 років. Тепер, будучи мешканцями штату Меріленд, вони можуть укласти законний шлюб, оскільки у листопаді виборці дозволили одностатевим парам одружуватись.

Активіст Джордж Рамірез говорить: «Ми лише хочемо мати шанс на повноцінний шлюб, зробити публічну заяву, захистити свої законні права. Ми хочемо мати права, нарівні з іншими».

На виборах у листопаді минулого року борці за узаконення одностатевих шлюбів отримали перемогу у трьох штатах. Це підштовхнуло активістів в інших штатах, які виборюють право геїв та лесбіянок, одружуватись.



А у штаті Міннесота виборці відмовились визначити шлюб як союз «виключно між чоловіком та жінкою». Так, Міннесота стала першим штатом, який відкинув подібну поправку до Конституції, яка діє, до речі, в тридцяти інших американських штатах. Наступний крок активістів цього штату – боротьба за легалізацію одностатевих шлюбів.

Законодавець штату Міннесота Ґеррі Шиф каже: «Ми передбачаємо, що геї та лесбіянки тепер прийдуть до законодавців штату з вимогами легалізації одностатевих шлюбів».

Минулі загальні вибори стали першими в історії, коли американці проголосували за легалізацію одностатевих шлюбів.

Дерек Макков – президент Союзу родин Меріленду – групи, яка виступає проти одностатевих шлюбів. Він каже, що очікує оспорювання в судовому порядку щойно прийнятого закону.

«Ми змінили саме визначення шлюбу в нашому штаті. Концепції одностатевих стосунків тепер будуть вчити наших дітей змалку, з дитсадочку, з початкової школи. З першого, другого класу нашим дітям будуть запевняти, що такі стосунки – це нормальне явище».

Водночас легалізація одностатевих шлюбів – не кінцева зупинка борців за права геїв та лесбіянок. Так, Кампанія за права людини – найбільша в країні організація за громадянські права геїв та лесбіянок – запустила національну телевізійну кампанію, в якій розповідає про свої перемоги та закликає до кращого захисту основних громадянських прав людей нетрадиційної орієнтації.

Говорить директор Кампанії з прав людини Браян Мултон: «Нерідко шлюб не головна для нас проблема. Ми більш занепокоєні проблемами трудових відносин та, скажімо, житла. На сьогодні у 29 штатах досі можна звільнити людину на підставі її сексуальної орієнтації».

Вільям Ґалстон – експерт з питань соціальної політики в Інституті Брукінґса у Вашингтоні. Він каже: «Рідко можна побачити, щоб так різко і швидко мінялась суспільна думка у таких гострих питаннях. Цілком очевидно, в якому напрямку рухається суспільство. Незабаром, ми побачимо все більше законодавчих ініціатив на рівні як штатів, так і на федеральному рівні».

Тим часом активісти за права геїв та лесбіянок кажуть, що їх успіхи, можуть стати гарним прикладом для організацій, які борються проти інших проявів дискримінації.

(Передрук з «Голосу Америки»)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG