Доступність посилання

ТОП новини

Подивитися на вітрини нью-йоркських магазинів – незмінна різдвяна традиція (ФОТО)


Під час зимових свят американська родина витрачає найбільше. По-перше, потрібно купувати різдвяні подарунки, а по-друге, саме це період найбільших знижок. Сезон витрат починається з кінця листопада, після Дня подяки. Тоді більшість магазинів влаштовують розпродажі у так звану чорну п’ятницю, а віднедавна он-лайн-магазини створили день супер-знижок і собі – кібер-понеділок. Увесь грудень та початок січня проходять під гаслом святкових розпродажів. Комерціалізація Різдва відіграє велику роль у тому, скільки середньостатистичний американець виділяє на святкові витрати. Економісти вказують на тенденцію останніх років – після кризи 2008-го витрати на зимові свята щороку зростають.

Згідно з дослідженням Американської дослідницької групи та Ґеллапа (Gallup) американська родина у 2012 році на різдвяні подарунки витрачала 764-854 долари. Рік тому середній чек був 646 долари. Економісти, які проводили дослідження, говорять, що це вказує на те, що економіка країни потрохи видужує, але й досі не досягла докризових показників. Тоді, згідно з дослідженням Ґеллапа, за один рік рецесії витрати американців на різдвяні подарунки зменшилися на 29 відсотків.

Не дивлячись на те, хто скільки може витратити, покупці традиційно намагаються зекономити, а продавці заохочують купувати більше. Не в останню чергу для цього найбільші магазини на різдвяні свята неофіційно змагаються за найкраще оформлення вітрин. Так вони привертають увагу тих, хто вирішив просто пройтися вулицею та стимулюють імпульсивні покупки.



На східному узбережжі Сполучених Штатів першим містом різдвяних покупок вважається Нью-Йорк, де на одній вулиці недалеко один від одного знаходяться найбільші та найвідоміші магазини. П’ята авеню – саме тут про різдвяний настрій перехожих попіклувалися найкращі дизайнери світу, які майже рік готувалися та розробляли концепції різдвяних вітрин для своїх магазинів.

Співробітники Нью-йоркської громадської бібліотеки, яка також знаходиться на П’ятій авеню, радо розповідають про історію відомої шопінг-вулиці світу. До XIX століття замість магазинів Louis Vuitton, Tiffany & Сo, Gucci та інших тут були доброчинні інституції: дитячі будинки, госпіталі, заклади для глухонімих. Пізніше у цей район Нью-Йорка почали переселятися заможні жителі, які будували тут найгарніші маєтки міста. Тільки потім один з найбільших магазинів на П’ятій авеню Lord & Taylor у 1914 році першим зробив спеціальну різдвяну вітрину.

Сьогодні, приїхати на П’яту авеню подивитися вітрини магазинів – справжня різдвяна традиція для багатьох. Цього року магазин Saks на П’ятій авеню проектує на всю будівлю магазину світлове шоу Захоплюючі сніжинки. Це історія про Сніжинку та Єтті, які за допомогою технології 3D проектуванню оживають і змінюють увесь фасад будівлі.

Вітрини Lord & Taylor’s мають одну головну ідею – Різдвяні свята потрібно святкувати з тими, кого любиш. Тому, перехожих вітає Санта на відпочинку, а також за роботою – коли він роздає подарунки дітям з різних країн світу, які радіють святам у колі дорогих їм людей.

Ще один магазин Bergdorf Goodman у своїх вітринах демонструє американську поп-культуру 20-30-х років. Це був період джазу, який передають манекени в екстравагантному одязі з американських мюзиклів того часу.

Ретро стиль підхопив і дизайнер вітрин магазину Henri Bendel, який нагадав гостям та жителям Нью-Йорка про 20-ті. Головною прикрасою стали манекени, які подарував відомий іспанський виробник Atrezzo. А основний акцент поставлений на вітрині, яка є копією торговельної зали, що мав магазин у 1920 році – з величезним канделябром, прикрашеним каменями Сваровськи.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG