Доступність посилання

ТОП новини

Був чи не був «жучок» у помешканні львівського журналіста?


Львів – Львівський журналіст газети «Експрес» Тарас Зозулінський виявив у своєму помешканні, за його припущенням, пристрій для негласного зняття інформації і звернувся з відповідною заявою у правоохоронні органи. Галицький суд Львова 8 січня вирішив вилучити пристрій для експертизи, але редакція відмовилась його надати.

Як розповів Радіо Свобода журналіст «Експресу» Тарас Зозулінський, пристрій він виявив випадково з дружиною 5 січня у шафі за рушниками. Каже, що ставили один одному гірчичники і шукали постіль, щоб застелити ліжко.

– І побачили за горою рушників чи то халат, чи то рюкзак, який нам не належав, ні мені, ні дружині. В цій речі, що ми знайшли, під лейбою фірмовою був зашитий поліетиленовий мішок, в якому був пристрій, там була прикріплена літійна батарейка. Ця батарейка працює при широкому спектрі температури, це я дізнався з інтернету, що вона може працювати до 20–30 днів.

– Якщо буде рішення суду, чи ви віддасте цей пристрій на експертизу?

– Я пристрою, який я вважаю пристроєм, не маю і ним не володію, не знаю, де цей пристрій зараз, у кого з керівництва редакції.

Редакція не співпрацюватиме з міліцією

Слідчо-оперативна група Галицького райвідділу міліції Львова провела обшук у помешканні журналіста 7 січня з дозволу суду, як цього вимагав журналіст. Досі пристрій для експертизи редакція не надала правоохоронцям і в офіційній заяві 8 січня повідомила, що колектив «вирішив припинити співпрацю з міліцією щодо розслідування факту негласного проникнення невідомих осіб у квартиру журналіста та встановлення там пристроїв негласного зняття інформації». Оскільки, як мовиться у заяві, правоохоронці понад 6 годин проводили слідчі дії, редакція не впевнена, що, якщо вона віддасть їм пристрій, він не потрапить тим, хто його встановив.

За версією редакції, була спроба встановити контроль за професійною діяльністю журналіста, і є кілька версій, оскільки відділ розслідування газети, де і працює Тарас Зозулінський, пише про зловживання українських чиновників, правоохоронців, але останні два роки журналіст збирав інформацію про наркоторгівлю, де нібито існує війна поміж різними групами правоохоронців.

До того ж керівництво редакції каже, що вирішило передати пристрій, виявлений у квартирі журналіста, на експертизу європейським експертам.

Справа з великим шумом

Як поінформував Радіо Свобода начальник УМВС у Львівській області генерал Олександр Рудяк, хоча редакція заявила, що припиняє співпрацю, але ніякої співпраці і не було. Господар не дозволив правоохоронцям ще 6 січня оглянути помешкання, хоча міг запросити адвоката і понятих.

«Попри те, що є дозвіл суду на вилучення пристрою, його редакція не надає, а, як інформує, передала за кордон. У мене є кілька запитань, чому саме у шафу було покладено, де джерело живлення», – сказав генерал Рудяк.

Колишній співробітник міліції, що забажав залишитися неназваним, сказав Радіо Свобода, що пакет і рушники в шафі сучасним прослуховальним пристроям не завада.

Правозахисник, який надає юридичні послуги журналістові, а не редакції, Олег Мицик каже, що вперше зіткнувся з такою справою у своїй практиці і намагається допомогти газетяреві, який наляканий.
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG