Доступність посилання

ТОП новини

Що підірве президентський рейтинг Кличка? (Огляд преси)


Київ – На 2013-й може припасти головний вибір у зовнішній політиці України. І це може бути один із головних іспитів, стверджує газета «День». А в цілому їх буде багато. Адже одна справа, коли іспитами є виклики часу (це здебільшого стосується західних країн), а інша – коли поряд із сучасними викликами відбувається накопичення невирішених проблем. Останнє притаманне Україні. Поки розвинутий світ говорить про подолання криз – економічної, моралі, ідентичності тощо, в Україні все нерідко зводиться все до проблем із правами людини та балансу гілок влади. Які саме випробування політичного характеру закарбує в українську історію 2013 рік, йдеться в статті «За Україну точитиметься боротьба...».

Вибори столичного міського голови можуть відбутися одночасно з обранням депутатів Київради. Їхня каденція, як нагадує «Газета по-українськи», завершується у травні цього року. Точну дату виборів парламентарії планують затвердити наприкінці січня. Як припускає експерт видання, вибори можуть відбутися на початку червня, а єдиним кандидатом може бути Віталій Кличко. Однак, на думку експерта, Кличку краще зосередитися на активній парламентській діяльності з перспективою участі в президентській кампанії. Заголовок публікації – «Участь Кличка у київських виборах підірве його президентський рейтинг».

Міненерговугілля визначилося з шахтами, які першими віддадуть на приватизацію цього року. До 3 березня 2013 року ці підприємства мають підготувати до приватизації. Таким чином держава намагається позбутися вугільного «тягаря» й заощадити мільярди бюджетних коштів. Принаймні так пояснюють причину роздержавлення вугільного сектору офіційно. Як інформує газета «День», приватизація державних вугільних підприємств дозволить 2013 року скоротити видатки держбюджету на 4,7 мільярда гривень. Головна умова ефективного проведення приватизації – вписати в інвестиційному договорі зобов’язання для нового власника про збереження виробничого профілю цих підприємств, інвестування в модернізацію видобутку вугілля та в поліпшення умов праці шахтарів. Докладніше йдеться в статті «Першу «порцію» шахт готують на продаж...».

Газета «Голос України» нагадує, що від початку року набули чинності положення Податкового кодексу стосовно оподаткування нерухомості. Чиновники підрахували, що місцеві бюджети на цьому зароблять лише в нинішньому році 75 мільйонів гривень. Однак кореспондент видання в цьому сумнівається. Бо ставки не прив'язані до вартості об'єктів, а пільги так і просяться до широкого вжитку. До того ж навряд чи цей податок змусить «розкошелитися» багатіїв. Адже закон «накриває» передусім власників кількох квартир у межах того чи іншого міста, але їх для того і скуповували, щоб перепродати.Ймовірніше те, що ринок нерухомості найближчим часом взагалі заклякне, на що вказують і ріелтори, зазначає видання.
  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG