Доступність посилання

ТОП новини

Кримчан закликають врятувати історичний «будинок Арендта» в центрі Сімферополя


Сімферополь – Низка кримських журналістів і громадських активістів організували у соцмережах рух на захист однієї з історичних будівель у центрі Сімферополя, відомої як «будинок Арендта». При цьому вони закликають кримчан розгорнути протести не лише віртуально. Головна мета – зберегти будинок від руйнування, а центр міста – від втрати свого історичного вигляду.

Журналістка Лідія Михайлова – один із ініціаторів громадської кампанії на захист «Будинку Арендта» – вважає, що влада має визнати чиновницьку помилку, за якою пам’яткою історії визнано лише частину маєтку Арендтів, а, власне, родовий будинок цієї відомої і впливової кримської родини нині стоїть напівзруйнованим. Спорудив цей будинок, розташований у центрі Сімферополя, Андрій Арендт, нащадок емігранта з Прусії. Але відомою у Криму родина Арендтів стала завдяки його сину – Миколі, який був блискучим лікарем, громадським діячем та одним із засновників планеризму в Російській Імперії.

Лідія Михайлова
Лідія Михайлова
Лідія Михайлова каже, що Арендти прославили Сімферополь і Крим своїм гуманізмом, щирим ставленням до простих людей, незалежно від їхньої національності і віросповіданнями. Внучка Миколи Арендта, Аріадна Олександрівна потім описувала свою подорож разом із Максиміліаном Волошиним на початку 20 століття Кримом.

«Коли вони зупинялися переночувати у кримських татар, то ніколи не було відмов. Усі з радістю приймали їх, дізнавшись, що вона внучка саме того Арендта, бо і через 50 років після смерті лікаря була жива пам'ять про те, як він у будь-яку пору доби виїжджав до тяжких хворих до найвіддаленіших поселень і лікував усіх безкоштовно», – розповідає Лідія Михайлова.

Для порятунку історичної будівлі громадські активісти створили групу в інтернет-мережі Фейсбук, яка вже нараховує майже 900 осіб – сімферопольців, жителів багатьох регіонів України, а також інших країн – Росії, США, Великобританії, де, до речі, віднайшлися нащадки Арендтів.

За знищенням будівлі у центрі міста стоять чиїсь бізнес-інтереси

Сергій Веселовський
Сергій Веселовський
Останні не раз зверталися до сімферопольських властей з проханнями врятувати історичний будинок, й отримували обіцянки чиновників вжити необхідних для цього заходів. Однак, як вважає один з лідерів громадського руху «Кримські партизани» Сергій Веселовський, за знищенням будівлі у центрі міста стоять чиїсь бізнес-інтереси. Саме тому чиновники гальмують його внесення в реєстр пам’яток історії та архітектури.

«Будівля практично знищена. Майже за рік у нас знищили фасад колишнього готелю «Асторія», а сьогодні відбувається практично те ж і з «Будинком Арендтів». Якщо ми покірно віддамо його, як віддали історичну «Асторію», то старий Сімферополь буде повністю знищений, адже в центрі міста земля сьогодні золота», – зазначив Сергій Веселовський.
Колишній готель «Асторія»
Колишній готель «Асторія»

Формально будинок влада передала під Музей кримськотатарського мистецтва, але, на думку Веселовського, найвірогідніше, чекають на остаточне його руйнування, щоб збудувати якусь чергову офісну «висотку», де кримським татарам дістанеться пів поверху.

Прокоментувати ситуацію з «Будинком Аренда» в міськвиконкомі було нікому – телефони у прес-службі та відділі культури мовчали.
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG