Доступність посилання

ТОП новини

Безхатьків годували простроченою «благодійною допомогою»


Дата виробництва напівфабрикату, в якого термін зберігання – усього рік. Напівфабрикат як допомогу надано безхатькам усередині грудня 2012 року (фото Дмитра Анрійченка)
Дата виробництва напівфабрикату, в якого термін зберігання – усього рік. Напівфабрикат як допомогу надано безхатькам усередині грудня 2012 року (фото Дмитра Анрійченка)
Черкаси – Черкаських безхатьків благодійники нагодували простроченими продуктами і старою домашньою консервацією. Не звернувши уваги на терміни виробництва, частину продуктів безхатченки з’їли. А решту повернули дарувальникам – районній організації Товариства Червоного Хреста. В обласному осередку Товариства кажуть, що перевіряти якість продукції не мають змоги, адже отримують уже готові домашні закрутки від небайдужих людей.

Цього року на базі одного з черкаських пунктів обігріву діє неофіційний притулок для безхатьків. І хоч у будівлі немає води, тепла і навіть світла, кілька безпритульних, які допомагають облаштовувати приміщення, залишаються тут на ніч. Інші раз на день приходять поїсти.

Харчування для безхатьків організовують волонтери, котрим допомагають релігійні та громадські організації. Усередині грудня їжу для притулку надали і місцеві представники Товариства Червоного Хреста України. Голодні люди відразу не звернули увагу на дати виробництва і з’їли частину продуктів. Після нарікань кількох безхатьок, волонтери все ж перевірили «благодійну допомогу». Виявилося, що всі продукти неякісні: напівфабрикати прострочені, чай цвілий, печиво старе, а домашня консервація зіпсована.

Береш огірок, а його половина падає, коли відкриваєш кришку, схожу на фольгу, а під нею сантиметровий чорний наліт…
Дмитро Андрійченко
«Коли на новорічних вихідних ми переживали, що не вистачить гарячої їжі, щоб усіх нагодувати, вирішили відкрити консервацію, яку використовували як стратегічний запас. І коли береш огірок, а його половина падає, коли відкриваєш кришку, схожу на фольгу, а під нею сантиметровий чорний наліт… Я навіть викинути їх на смітник не міг, тому що самі ж ці люди або інші з’їдять це. А потім у статистиці вони підуть як «отруїлися горілкою». Хоча вони отруїлися благодійною допомогою, у якій «благого» аж нічого немає», – каже волонтер, який опікується безхатьками, Дмитро Андрійченко.
Благодійна допомога черкаським безхатькам від Соснівської організації Товариства Червоного Хреста України, середина грудня 2012 року ( фото Дмитра Анрійченка)
Благодійна допомога черкаським безхатькам від Соснівської організації Товариства Червоного Хреста України, середина грудня 2012 року ( фото Дмитра Анрійченка)

Прострочені продукти повернули благодійникам

Залишки прострочених продуктів волонтер разом із безхатьком повернули дарувальникам. Голова Черкаського обласного Товариства Червоного Хреста України Іван Гретченко, який особисто приймав повернені дарунки, здивований таким розвитком ситуації.

А те, що вони у ящиках риються у смітниках, там вони що, свіже збирають і їдять?
Іван Гретченко
«Мівіну» дали – там півтора тижня термін минув. Волонтер її отримав 14 грудня, а воно було до 1-го, так чого ж він тримав її? Він приніс одну баночку півлітрову огірків, бо вони дуже м’які й безхатьки не вживають їх. А те, що вони у ящиках риються у смітниках, там вони що, свіже збирають і їдять?» – запитує він.

У коментарі Радіо Свобода Іван Гретченко також пояснює: домашню консервацію приносили діти у школах. Тому перевірити її якість працівники Товариства не мали змоги. Крім того очільник обласного осередку Товариства Червоного Хреста України вважає, що волонтери могли не робити показову акцію, а «викинути зіпсоване на смітник».

Після такої ситуації із неякісними продуктами волонтери кажуть: хоч дарованому коневі зубів не лічать, тепер вони будуть не лише «зуби лічити», а й вчитуватися у дати виготовлення та терміни зберігання.
  • Зображення 16x9

    Дар’я Бунякіна

    Співпрацює із Радіо Свобода з 2010 року. Народилася у Черкасах. Закінчила Черкаський національний університет імені Богдана Хмельницького за спеціальністю «Журналістика». Має досвід роботи в газетній та телевізійній журналістиці.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG