Доступність посилання

ТОП новини

В НБУ прогнозують низьку інфляцію ще на півроку


За минулий рік інфляція в Україні, за даними НБУ, склала лише 0,6%, тоді як з точки зору споживчих цін спостерігалася дефляція (подорожчання гривні) на 2 десятих відсотка.

Як показує досвід попередніх років, низька інфляція не шкодить економіці. Більше того, вона є ознакою стабільності національної валюти, вважає керівник групи радників НБУ Валерій Литвицький. За його прогнозом, низькі рівні девальвації гривні збережуться й надалі.

«Четвертий рік поспіль інфляція знижується – це відбувається вперше в історії гривні. Такі процеси мають свою інерцію. Крім того, розрив між інфляцією цін виробників та споживчих цін є мінімальним. Нацбанк не створює коридору для гривні – її курс перебуває у керованому плаванні. Відтак ми очікуємо, що у першому півріччі 2013 року інфляція буде низькою».

Литвицький також прогнозує, що через значну пропозицію та резерви продовольства ціни на продукти не зростуть, чого не можна сказати про алкоголь та тютюнові вироби. Вартість послуг транспорту та зв’язку, на його думку, зросте незначно, в межах, які не завдадуть шкоди споживачам. Керівник групи радників НБУ висловив стурбованість тим, що в Україні уповільнилися темпи економічного зростання. Водночас він очікує, що кредитування економіки відновиться лише після її активізації, оскільки наразі, за його словами, кредитів потребує лише сфера послуг, яка зростає.
XS
SM
MD
LG