Доступність посилання

ТОП новини

Україна не виконує умов для підписання угоди з ЄС (світова преса)


Прага – Світові експерти запитують про те, чи Україна та її друзі зроблять висновки з невтішного для української влади 2012 року. Мається на увазі, насамперед, невиконання Києвом умов для підписання Угоди про асоціацію та зону вільної торгівлі з ЄС. Газети також коментують оголошення ув’язненим лідером української опозиції Юлією Тимошенко акції непокори владі Президента Віктора Януковича. Оглядачі зауважують на сторінках європейських видань, що комуністи і ВО «Свобода» сходяться у Верховній Раді на тому, що необхідно відновити в паспортах громадян України графу про національність. Уряд Азарова в Києві, як інформують деякі видання, взявся за проблему зривів рейсів літаків компанії «АероCвіт».

Аналітик американського видання Jamestown Foundation Олег Варфоломеєв вважає, що з боку України «цілком ясно залишаються невиконаними умови, необхідні для підписання Угоди про асоціацію з ЄС»: насамперед, звільнення з ув’язнення Юлії Тимошенко та скасування політизованих, як вважають на Заході, рішень українських судів. Експерт переконаний, що в ЄС також немає єдності щодо подальших дій у справах із Україною, тому у грудні в Брюсселі оголосили, що можливо угода з Україною буде підписана в листопаді 2013 року. На тлі коливань в ЄС щодо України, побоювань в Європарламенті щодо зближення Києва з Москвою та можливої інтеграції України в Митний союз під егідою Москви, як пише Олег Варфоломеєв, «США були зайняті своїми виборами та не мали якоїсь явної політики щодо України у 2012 році». Експерт вважає, що «Захід міг би допомогти українцям, якби його держави домовилися про спільну політику щодо Києва та були більш логічними і реалістичним в їхніх вимогах та очікуваннях».

Польська Gazeta Wyborcza інформує, що ув’язнена в Харкові Юлія Тимошенко, один з лідерів української опозиції, оголосила у вівторок в листі до Президента України про акцію непокори тюремній та судовій владі. Газета цитує листа Тимошенко до Віктора Януковича, яка попередила, що якщо Президент буде продовжувати проти неї «політичні репресії», то доставляти її до суду треба буде із застосуванням «грубої фізичної сили». Тимошенко, як пише видання, обіцяє чинити опір насиллю влади з усіх своїх сил.

Російська «Комерсант» звернула увагу на пряме втручання уряду Миколи Азарова у роботу приватної авіакомпанії України «АероСвіт», яка має фінансові проблеми і за останній час скасувала чимало рейсів. Азаров, як пише видання, доручив віце-прем’єрові уряду Олександрові Вілкулу розібратися у ситуації та домогтися виплат компенсацій всім потерпілим внаслідок затримок чи скасування рейсів «АероСвіту».

Ще одна польська газета – Rzeczpospolita – повідомляє, що «націоналістична партія «Свобода» форсує свої наміри» повернути через парламент в українські паспорти графу «національність». Видання цитує віце-спікера Верховної Ради від «Свободи» Руслана Кошулинського, який повідомив: «працюємо в партії над проектом закону в цій справі». Газета з Варшави також зауважує, що плани «Свободи» збігаються і з подібним намірами комуністів України. Щоправда, як вказує видання, опозиція немає поки що з цього питання цілковитої єдності, бо, наприклад, в «Батьківщині» ув’язненої Юлії Тимошенко вважають, що варто лише вписувати національність дітей до свідоцтв про народження. «Свобода» ж вважає, що це стосується лише дорослих. Як інформує Rzeczpospolita, чимало поляків в Україні також «за» таку графу у паспорті, але кажуть, що часом в Україні люди бояться називати свою національність.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG