Доступність посилання

ТОП новини

Чи стали ліки доступнішими у Криму?


Сімферополь – У Криму про Національний пілотний проект «Гіпертонія – стоп!» для хронічних гіпертоніків знають мало. Але й тим хворим, що про неї поінформовані, скористатися її перевагами, виявляється, було дуже складно. Більше того, навіть чиновники місцевих органів влади не знають, чи працюватиме ця програма підтримки хворих гіпертонією у нинішньому 2013 році.

Начальник управління охорони здоров’я Сімферопольського міськвиконкому Лариса Козлова не має інформації, чи працюватиме і цього року Національний пілотний проект «Гіпертонія – стоп!», який передбачав зниження цін для хронічно хворих на низку препаратів для лікування гіпертонії. Водночас, вона вважає цей експеримент, що запрацював у Сімферополі лише наприкінці 2012 року, дуже вдалим і потрібним. За її словами, зараз в адміністративному центрі автономії на обліку стоїть понад 100 тисяч хворих на гіпертонію сімферопольців і лише за 2 останні місяці було профінансовано більше ніж 16 тисяч пільгових рецептів за цією програмою.

63-літня пенсіонерка Анна, яку я зустрів біля однієї з аптек, про такі рецепти зі знижкою не чула. «Та я не знаю нічого такого і не чула про цю програму. Лікар мені сказав, мовляв, саме ці пігулки вам підійдуть, але вони дуже дорогі. І ось я їх купую. Постійно, кожен місяць віддаю 100 гривень», – розповіла жінка.

74-літній ветеран праці Петро про цей проект знав і спробував скористатися його можливостями. «Лікар мені виписав рецепт з ліками проти гіпертонії. У моєму районі 4 аптеки. Я їх всі пройшов і там мені сказали, що цей рецепт ніяких знижок і пільг немає. Що є спеціальна аптека десь у Сімферополі, але не дали мені адресу. Тому, мені здається, що це лише фікція, де людей брутально обдурюють», – зауважив Петро Васильович.

Про проект інформували в міській газеті та оголошеннями в поліклініках

Лариса Козлова визнає, що учасники програми могли купувати ліки за знижкою лише в одній державній аптеці міста з її трьома філіями та в аптеках невеликої приватної мережі. Але каже, що активно інформували містян і про сам Національний проект «Гіпертонія – стоп!», і про аптечні заклади, які беруть участь у цій програмі. За її словами, про це написала комунальна газета, інформував веб-сайт Управління охорони здоров’я, а ще вивісили оголошення у кожній поліклініці міста.

Дати свою оцінку тому, чи достатньо такого інформування містян, 55-літній Микола не захотів. Він має власну, особливу думку стосовно лікування, і каже, що до цього його підштовхнула ще радянська безкоштовна медицина. «Взагалі-то я боюся всіх цих аптек. Лікуюся сам, народними методами. Одного разу взяв ліки від голови – шлунок заболів. Взяв від шлунку – голова заболіла…», – зазначив сімферополець Микола. На його думку, людей, що думають як він, у Криму багато.
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

XS
SM
MD
LG