Доступність посилання

ТОП новини

Україна за економічною свободою одна з найгірших – американське дослідження


У Сполучених Штатах опубліковано доповідь вашингтонського дослідницького центру Heritage Foundation і газети The Wall Street Journal про стан економічної свободи у світі. У списку 177 країн Україна посідає одне з останніх місць – 161-е, нижче навіть, ніж Білорусь. У Києві представники влади сподіваються, що рейтинг України незабаром поліпшиться.

За ступенем економічної свободи американські експерти розділили країни на п’ять груп: країни «вільні» (Гонконг, Нова Зеландія, США тощо), «здебільшого вільні», «помірковано вільні» (приміром, Перу, Польща, Парагвай), «здебільшого невільні» (наприклад , Китай, Бангладеш, Таджикистан, Росія), «репресовані» (тобто цілком невільні, такі, як Іран, Венесуела, Зімбабве, Куба). Україна – у списку «репресованих», 161-е місце, найнижче серед європейських країн.

Джеймс Робертс, один із авторів доповіді Heritage Foundation, у телевізійному інтерв’ю пояснив причину створення індексу.

«Ідея була така у консервативних економістів, що американці, та й світ загалом, не завжди розуміли фундаментальні причини процвітання Сполучених Штатів, – наголосив Джеймс Робертс. – Отож мета була нагадати людям, що за цим стоїть – обмежені повноваження уряду, низькі податки, тверда влада закону, незначні обмеження, вільний ринок».

Нью-йоркський економіст Джоель Копленд, який консультував авторів доповіді Heritage Foundation, на запитання Радіо Свобода, чому Україна посіла таке низьке місце, сказав: «Відповідь проста: оскільки Україна не має економічної свободи. Бачите, економічна свобода є фундаментальним правом кожної людини контролювати свою працю і власність. В економічно вільному суспільстві людина може вільно працювати, виробляти, споживати та інвестувати – як сама забажає. При тому, що ця свобода, з одного боку, захищена державою, а з іншого боку – не обмежується державою. В Україні ми цього не бачимо».

Київ: рейтинг низький, але настрій уряду оптимістичний

Свій список американські економісти регулярно публікують, починаючи від 1995 року. Отож, порівнюючи місця окремих країн, можна простежити їхній розвиток.

Тим часом у Києві сподіваються, що рейтинг України в очах міжнародних експертів незабаром поліпшиться.

Олег Шейко, заступник голови Державної служби України з питань регуляторної політики та розвитку підприємництва, у коментарі Радіо Свобода оцінив висновки американців так: «Можливо, у них є своя методологія, за якою вони це розраховують. Є й інші показники себе порівнювати із зовнішнім світом у частині ведення бізнесу. Наприклад, остання оцінка-рейтинг – Doing Business Світового банку. Вона показує досить стрімке позитивне зростання позицій України, тим паче, що дуже багато чого не увійшло, фактично, у цей рейтинг, наприклад, позитивно оцінений західними інвесторами новий Митний кодекс – він не врахований взагалі в оцінці. Тому я думаю, що цілком амбітним і досяжним є план, скажімо, в наступному році з урахуванням того, що нами зроблено за минулий і цей рік, – увійти в першу сотню рейтингу Світового банку».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG