Доступність посилання

ТОП новини

Конфлікт британськості й ірландськості в Ольстері триває


Лондон – Уже понад п’ять тижнів у Північній Ірландії тривають протести й сутички, в яких поліція була змушена застосовувати ґумові кулі й водомети. Приводом для чергового спалаху насильства стало рішення міської ради Белфаста обмежити кількість днів, коли на будівлі вивішують британський прапор.

Понад 100 осіб були заарештовані і 66 службовців поліції зазнали поранень. Поліція Ольстера каже, що на підтримку спокою упродовж понад п’яти тижнів вже витратили 7 мільйонів фунтів стерлінгів.

Тим часом представники бізнесу кажуть, що підприємства Белфаста втратили понад 15 мільйонів фунтів, і найбільше підприємців, та й не лише їх, турбує те, що Північна Ірландія не може позбутися сумної слави проблемної провінції, що відлякує туристів та зовсім не сприяє інвестиціям.

Прапор як символ

Теперішній спалах емоцій почався 3 грудня, коли міська рада Белфаста, де щораз більше відчувається вплив католиків-республіканців, вирішила, що британський прапор вивішуватиметься на будівлі ради не щодня, а лише за певних офіційних нагод.

З того дня почалися протести й заворушення, до осуду яких приєдналася держсекретар США Гілларі Клінтон, яка відвідувала провінцію нещодавно.

Попри успіхи мирного процесу залишаються такі, хто не лише випробовують його, але й намагаються знищити його. Я підтримую активістів і громадян, які засудили це насильство
Гілларі Клінтон
«Це стало сумним нагадуванням, що попри успіхи мирного процесу залишаються такі, хто не лише випробовують його, але й намагаються знищити його. Я підтримую активістів і громадян, які засудили це насильство, і, звичайно ж, я приєднуюся до них. Я також засуджую його», – сказала Клінтон.

У повідомленнях з Північної Ірландії вказують, що суперечка довкола прапора – то лише привід, а сама проблема ілюструє, наскільки глибокими є корені протистояння в Ольстері.

Протестанти-юніоністи, які вважають себе британцями, побоюються, що католики-республіканці, які прагнуть возз’єднання з Ірландською Республікою, набирають більшої політичної сили.

Але і проірландські католики-республіканці зараз також не мають вирішальної більшості, щоб упроваджувати своє бачення розвитку провінції.

Запроваджене в межах мирного процесу самоврядування Північної Ірландії створило можливість громадам відстоювати свої інтереси у політичний спосіб.

Ця система переважно спрацьовує вже з 1998 року, але Ольстер залишається розділеним суспільством, якому постійно загрожують конфлікти.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG