Доступність посилання

ТОП новини

В Чехії вперше прямо вибирають президента


Кандидати на посаду президента Чехії, Прага, 10 січня 2013 року
Кандидати на посаду президента Чехії, Прага, 10 січня 2013 року
Прага – Громадяни Чехії у п’ятницю і суботу вперше вибирають президента на прямих виборах. Якщо жоден із 9 кандидатів не набере абсолютної більшості голосів, то другий тур відбудеться за два тижні. Лідерами, за опитуваннями громадської думки, є два колишні прем’єр-міністри країни – Ян Фішер і Мілош Земан. Інші кандидати – нинішній міністр закордонних справ Карел Шварценберґ, нинішні та колишні сенатори Чехії. Серед претендентів на посаду президента є також художник, на 90 відсотках шкіри вкритий татуюваннями.

На всіх минулих президентських виборах, розпочинаючи з розпуску Чехословаччини і нової конституції Чехії від 1992 року, президента обирав парламент країни. Але коли Вацлава Клауса обрали в парламенті главою держави удруге 2008 року, пролунало чимало критики щодо нібито непрозорості таких виборів, нібито залаштункових оборудок між політичними силами. Тому в грудні 2011 року нижня Палата депутатів проголосувала за поправку до конституції про прямі вибори президента. Ця поправка була схвалена верхньою палатою, Сенатом, у лютому минулого року.

Чинний президент Вацлав Клаус назвав такий крок «фатальною помилкою» і заявив, що країна не готова до таких виборів і що це може підірвати парламентську систему Чехії. Глава Конституційного суду Чехії Павел Рихетський також проти цього і очікує у разі спірних наслідків виборів нескінченних юридичних суперечок.

Чехи хочуть ідеального президента

Одна з політичних реклам на чеському телебаченні, у якій брали участь представники різних соціальних груп країни, засвідчує, що громадяни Чехії хочуть бачити чи не ідеального президента.

«Яким би мав бути наш президент? Мусів би бути високоморальним. Не мати страху. Мусить бути гордим. Зі своєю позицією. Гідний довіри. Мусив би мати добрий смак до жінок і нормальний сексуальний апетит. Джентльмен до кінчиків нігтів. Не корумпований. Стояти завжди за права людини. Бути такий, як Вацлав Гавел. І щоб ні в якому разі не комуніст!»

Два лідери виборчих перегонів – незалежний кандидат, колишній прем’єр-міністр Чехії Ян Фішер та ще один екс-глава уряду і нині висуванець маловпливової «Партії прав громадянина – земановці» Мілош Земан.

Експерти очікують, що третім буде нинішній міністр закордонних справ – 75-річний Карел Шварценберґ, правий та антикремлівський політик, і четвертим - Їржі Дінстбір, представник Соціал-демократичної партії. Інші кандидати, включно з епатажним і майже суцільно татуйованим художником Владіміром Францем, не мають жодних шансів вийти до фіналу цих виборів у Чехії.

Два лідери нинішніх президентських перегонів в Чехії знані, професійні політики, врівноважені та прагматичні у зовнішній політиці, включно із ставленням до Росії. Обидва володіють англійською.

Ян Фішер обіцяє у разі обрання на Град приплив іноземних інвестицій до країни.

Якщо країна відкрита для іноземних інвесторів, то чому їм не приходити сюди, розвивати економіку
Ян Фішер
«Якщо країна відкрита для іноземних інвесторів, то чому їм не приходити сюди, розвивати економіку? Тому ви, з-за кордону, не будете мати тут ніяких проблем, двері міжнародним інвесторам до Чехії, консолідованої країни, відкриті», – сказав Фішер.

Мілош Земан, у якого прихильники відзначають добрий гумор і здатність цим здобувати серця багатьох чехів, закликає журналістів бути збалансованими навіть під час президентських публічних дебатів. «Привіт! Приємно бачити вас! Тут має бути збалансованість між кандидатами. Ви не можете бути лише на одному боці», – сказав він.

Є різниця між професіоналами та аматорами. Нікого не зачіпаю, нікого не критикую до моменту прояву його зухвалості щодо мене. І в такому разі він дістане по одному місцю доброю палицею
Мілош Земан
Земан також любить пожартувати і гостріше, як на завершальному мітингу на Староместській площі Праги. «Є різниця між професіоналами та аматорами, – говорить Земан – Нікого не зачіпаю, нікого не критикую до моменту прояву його зухвалості щодо мене. І в такому разі він дістане по одному місцю доброю палицею. Це є моя програма, і це хочу виконувати, якщо буду обраний».

Хоча є й чимало чеських знаменитостей, як, наприклад, відомий кіно-комік Болек Полівка, який агітує за Карела Шварценберґа. «Дивлюся довкола себе, хто б робив це краще, аніж я. І нікого іншого не бачу, крім Карла Шаврценберґа», – каже він.

Так що незабаром для чехів стане ясно, яким буде їхній всенародно обраний президент. Залишилося чекати недовго.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG