Доступність посилання

ТОП новини

Король Саудівської Аравії вперше призначив жінок до чільного дорадчого органу


Король Абдалла, архівне фото
Король Абдалла, архівне фото
Король Саудівської Аравії Абдалла бін Абдалазіз ас-Сауд оприлюдненими сьогодні указами вперше призначив 30 жінок до чільного дорадчого органу цього королівства, в якому не існує парламенту.

Як мовиться в одному з указів, жінки-члени мають входити до приміщення Дорадчої ради через окремі двері і сидітимуть у відокремленій частині зали, щоб не перетинатися з чоловіками.

Позаминулого року король Абдалла вже обіцяв, що призначить жінок до найближчого скликання Дорадчої ради, що він нині і зробив.

Він також обіцяв, що з 2015 року жінки вперше зможуть балотуватися і голосувати на місцевих виборах.

Місцеві вибори – єдині, що існують у Саудівській Аравії, яка є абсолютною монархією. Країна не має парламенту, а Дорадча рада, членів якої призначає сам король, має повноваження висловлювати свою думку з приводу законів, рішень уряду тощо, але сама не ухвалює ніяких рішень.

Чимала частина прав жінок у Саудівській Аравії, консервативному ісламському королівстві, значно обмежена.

Зокрема, Саудівська Аравія є єдиною країною світу, де жінки на цей час не мають виборчого права (якщо не рахувати Ватикану, де в єдиних виборах – папи – беруть участь тільки кардинали-чоловіки; також у Брунеї виборчого права не має ніхто, бо в цьому султанаті не існує виборів ніякого рівня).
XS
SM
MD
LG