Доступність посилання

ТОП новини

Чи вплинуть таємні відеозаписи у Баку на вибори президента? (ВІДЕО)


Прага – Дехто порівнює новий відеоскандал із оборудками у політичному бомонді в Баку з нещодавнім тюремним відео в Грузії, яке вплинуло на парламентські вибори і нову розстановку сил у Тбілісі. Але експерти сумніваються, що серія відео колишнього університетського ректора з Баку з розкриттям нібито торгівлі місцями в парламенті Азербайджану може серйозно змінити політичний розклад в оточенні Ільгама Алієва та дати шанси опозиції на виборах президента у жовтні цього року.

Останній політичний скандал в Азербайджані чимось подібний на щось середнє між сценарієм із драм Шекспіра і мильної опери зі сценами помсти, великих грошей, підкупів і можливих вбивств.

Ще у вересні 2012 року Ельшад Абдуллаєв, колишній ректор Азербайджанського міжнародного університету, який колись втік до Франції, нібито рятуючи своє життя, оприлюднив, як він каже, таємно зняте перед парламентськими виборами 2005 року відео, де він сам торгується з Ґюлар Агмадовою, людиною з оточення президента Алієва, за місце в Міллі меджлісі (парламенті):

Ґюлар Агмадова: «Я беру гроші самостійно. Це – моя ціна. Якщо ви заплатите, то я зроблю вам місце в парламенті. Так що вам вирішувати».

Ельшад Абдуллаєв: «Але ви ж казали, що 500 тисяч».

Агмадова: «Це було колись, а це я кажу тепер».



Відео зафіксувало момент переговорів за столом у якомусь приміщенні. Ґюлар Агмадова, чи «теща», як прозвали її в політичному бомонді Баку, входила до провідних членів правлячої в державі партії «Єні Азербайджан». Тут йдеться про подвоєння Агмадовою («тещею») остаточної ціни з 500 тисяч манатів (понад 600 тисяч доларів) до мільйона манатів нібито за місце в парламенті для Абдуллаєва.

Таких відео Абдуллаєва багато, і влада Баку поволі реагує на «Ґюларґейт»

У щонайменше семи таких відео Абдуллаєва йдеться про участь у продажі місць в меджлісі Азербайджану помічниці Агмадової Севіндж Бабаєвої, яка нібито передавала ці гроші «Рамізові» – Рамізу Мегдієву, 74-річному керівникові президентської адміністрації, другій після Ільгама Алієва особі у державі.

Абдуллаєв вимагає цими відео зі Страсбурга усунення Мегдієва, котрий нібито причетний до зникнення брата Абдуллаєва – Магіра. Колишній ректор із Баку розповідає про намагання викупити брата за мільйони у сильних світу цього в Баку та про фальсифікації під час парламентських виборів, про терор проти нього і його родини з боку оточення президента Алієва. Абдуллаєв також стверджує, що звертався за допомогою до родини дружини Алієва з клану Пашаєвих, які нібито ненавидять Раміза Мегдієва, котрий тримається нагорі ще з часів президентства Гейдара Алієва і сумнівної передачі влади у руки його сина – Ільгама Алієва.

Нині Ґюлар Агмадова під домашнім арештом. Одна з її помічниць, Севіндж Бабаєва, яка нібито брала участь у грошових оборудках із Мегдієвим, підозріло померла в турецькій лікарні.

Політичний аналітик Гюсейнбала Салімов сумнівається в тому, що азербайджанські відео можна порівняти з тюремними відео з Тбілісі, які призвели до поразки правлячої в Грузії партії президента Міхеїла Саакашвілі. Салімов також каже, що навіть у разі зміщення Мегдієва нічого не зміниться, бо опозиція не має сильної кандидатури, щоб кинути виклик Алієву.

«Влада складається з одних старих людей. Вони, зрозуміло, скоро залишать політичну сцену. Але якщо фундаментальні принципи системи не зміняться, то заміна однієї особи на іншу при владі нічого не змінить», – зауважує Салімов.

Опозиція в Азербайджані вимагає детального розслідування цього, як його вже назвали в Баку, «Ґюларґейту». Але експерти сумніваються, що справа торкнеться всесильного Мегдієва і верхівки влади в Баку.

Над матеріалом працювали: Василь Зілгалов, Arifə Kazımova, Daisy Sindelar
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG