Доступність посилання

ТОП новини

Суд у Боснії засудив поліцейського-серба за участь у різанині у Сребрениці


Суд у справах воєнних злочинів у Боснії і Герцеговині засудив у п’ятницю колишнього службовця спецбригади поліції боснійських сербів до 20 років позбавлення волі за його роль у масовому вбивстві у регіоні Сребрениці 1995 року.

При цьому суд у Сараєві встановив, що 41-річний нині Божидар Кувеля здійснив злочин проти людяності, але зняв із нього звинувачення в геноциді.

За словами судді, суд не зміг встановити без жодного сумніву, що Кувеля знав про намір влаштувати саме геноцид.

Але, як встановив суд, Кувеля брав участь у затриманні цивільних босняків, відокремлював чоловіків від жінок і транспортував затриманих чоловіків до місць масових страт.

Зокрема, за даними суду, в одному з таких випадків члени поліційної бригади, в якій служив Кувеля, розстрілювали з автоматичної зброї і закидували гранатами приміщення, до якого заштовхали цивільних босняків.

Різанина у Сребрениці вважається найгіршим масовим убивством у Європі від часів Другої світової війни. Міжнародний кримінальний трибунал у справах колишньої Югославії і Міжнародний суд визнали її геноцидом.

У липні 1995 року сили боснійських сербів влаштували в захоплених ними місті Сребрениці і його околицях у Боснії й Герцеговині масове вбивство понад восьми тисяч босняків-мусульман, чоловіків і підлітків.
XS
SM
MD
LG