Доступність посилання

ТОП новини

Президенти домовились почати закінчення бойової місії США в Афганістані достроково


Президенти США Барак Обама і Афганістану Хамід Карзай, який перебуває в Вашингтоні з візитом, домовилися в п’ятницю, що бойова місія США в Афганістані почне перехід до допоміжної ролі вже з весни цього року, на кілька місяців раніше, ніж планували спершу. Досі цей початок переходу планувався на літо.

Карзай, виступаючи на спільній прес-конференції, зі свого боку, додав, що домовився з Обамою про повне повернення під юрисдикцію Афганістану центрів утримання ув’язнених і самих в’язнів. За його словами, домовленість про це втілять невдовзі після його повернення до Афганістану, що має відбутися в суботу.

Водночас Обама, як і очікували, не оголосив ніяких рішень щодо можливої присутності військ США в Афганістані в небойових ролях і після терміну остаточного виведення бойових частин до кінця наступного року.

Він лише повідомив, що в переговорах із Карзаєм говорив і про цю можливість.

При цьому Обама уточнив, що США взагалі не залишать своїх військ в Афганістані після 2014 року, якщо Кабул не надасть військовим США недоторканності від судового переслідування в афганських судах. За його словами, американські військовики мають відповідати за свої можливі злочини тільки перед американськими військовими трибуналами.

Переговори про таку домовленість іще тривають. Раніше повідомляли, що США хотіли б залишити в Афганістані від 6 до 15 тисяч своїх військових для навчання і підтримки афганських урядових силових структур. Повне виведення американських військ залишило б іще не досить розвинені армію і поліцію Афганістану без такого навчання і без повітряної підтримки.
XS
SM
MD
LG