Доступність посилання

ТОП новини

На виборах президента Чехії у другий тур пройшли Земан і Шварценберґ


Мілош Земан (ліворуч) і Карел Шварценберґ
Мілош Земан (ліворуч) і Карел Шварценберґ
За результатами першого туру перших прямих президентських виборів у Чехії ніхто із 9 кандидатів на посаду президента не здобув перемоги. Відповідно до Конституції Чеської Республіки, переможець у виборах президента має здобути понад половину голосів виборців.

До другого туру виборів президента Чехії вийшли Мілош Земан – колишній прем’єр-міністр, голова пролівої Партії прав громадян-земановців, який набрав 24,2 відсотка голосів, і Карел Шварценберґ – діючий міністр закордонних справ, голова правоцентристської партії «ТОР09» із 23,4 відсотка голосів виборців.

За Мілоша Земана голосували переважно старші за віком громадяни з невеликих міст і сільської місцевості, Карела Шварценберґа підтримує молодь і люди з вищою й середньою освітою, які живуть у великих містах. Карел Шварценберг також здобув перемогу в голосуванні у соціальний мережі.

Професор права, відомий композитор і сценограф Владімір Франц, більшу частину тіла якого покриває татуювання, із 6,8 відсотка голосів зайняв п’яте місце.

Президентські вибори позначені високою активністю громадян, обирати третього президента Чехії до урн прийшло понад 61 відсоток виборців.

Другий тур виборів президента Чехії відбудеться через два тижні, 25-26 січня.
XS
SM
MD
LG