Доступність посилання

ТОП новини

Українські експерименти в німецькому Рупольдинґу


Цього тижня Віта Семеренко не мала можливості фінішувати з українським прапором, але в особистих змаганнях виступила добре
Цього тижня Віта Семеренко не мала можливості фінішувати з українським прапором, але в особистих змаганнях виступила добре
Наближення чемпіонату світу з біатлону в чеському Нове Место спонукає українських тренерів до пошуку оптимальних варіантів складу. Хокейний «Донбас» здобуває Континентальний кубок, тим часом як футбольний «Шахтар» послаблює потенційних конкурентів у чемпіонаті України. Докладніше про це — у спортивному огляді Радіо Свобода.

Українська біатлонна збірна цього тижня трохи пригальмувала. Тиждень тому в Обергофі «синьо-жовті» здобули дві нагороди, серед яких — і «золото» в жіночій естафеті. У ще одному німецькому біатлонному центрі Рупольдинґу, який приймав п’ятий етап Кубка світу, українські естафетні четвірки синхронно фінішували сьомими. Для чоловіків такий результат — цілком пристойний, від жінок після двох колективних сходжень на п’єдестал пошани чекали більшого.

Тренерський штаб української команди наважився на зміни в порядку розиашування спортсменок на дистанції — першою шестикілометровий відтинок долала Віта Семеренко, другою — Юлія Джима, третьою — Валя Семеренко, завершувала естафету Олена Підгрушна.

Зі своїми завданнями добре впоралися перша і остання українські учасниці. Джима в Рупольдинґу програла досвідченим конкуренткам більше, ніж тиждень тому, а Валя «застрелилася» на своєму другому вогневому рубежі і пішла на додаткові 150 метрів.

За відсутності українських героїнь на призовий подіум зійшли збірні Норвегії, Росії і — досить сенсаційно — Чехії.

«Гадаю, цей результат — найкраща реклама для чемпіонату світу в Нове Место. За тривалий час це найкращий результат нашої команди. Це диво!» — сказала після здобуття бронзи лідер чеської четвірки Ґабріела Соукалова.

Попри відступ у командних стартах, українці спромоглися на кілька вдалих результатів в особистих змаганнях. Валя Семеренко, яка в цьому сезоні перебувала в затінку, восьмим місцем у спринті здобула право на участь в елітарній гонці з масовим стартом. Її сестра Віта Семеренко стала четвертою у цьому мас-старті. Серед чоловіків етап у Рупольдинґу може занести собі до активу Андрій Дериземля — перше місце на своєму етапі в естафеті, дев’ятий результат у спринті.

Наступного тижня найкращих біатлоністів планети прийматиме італійський Антхольц, а далі вони вирушать у тренувальні табори — щоб у лютому тішити прихильників на чемпіонаті світу в чеському Нове Место.

«Донбас» перемагає в єврокубку

Український хокейний клуб «Донбас» активно здобуває прихильників і трофеї. Професійний клуб, основу якого складають легіонери, не має рівних у чемпіонаті України і бере участь у другій за силою після заокеанської НХЛ Континентальній хокейній лізі.

Цього тижня донецька команда приймала на своєму льоду фінал Континентального кубка — турніру, який віддалено нагадує футбольні єврокубки, але всіх найсильніших, як-от футбольна Ліга чемпіонів, все ж не збирає.

Підопічні словацького наставника Юліуса Шуплера в першому матчі фінального турніру переграли білоруський «Металург» з рахунком 1:0, згодом були сильнішими за італійський «Больцано» (3:0).

Для загальної перемоги «Донбасу» в недільному матчі достатньо було не програти в основний час французькому «Руану». Донеччани перевиконали це завдання — 7:1 на їхню користь.

«Шахтар» купує Тайсона

Донецький футбольний клуб «Шахтар» цього тижня провів перше тренування після зимової паузи і провів найгучніший трансфер на українському ринку.

«Гірником» за 20 мільйонів доларів став колишній лідер харківського «Металіста» Барселлос Фред Тайсон, якого більше знають лише за останньою частиною імені. Контракт бразильського легіонера з «Шахтарем» розрахований на 5 років.

Поспіх донеччан на трансферному ринку пояснюється досить легко: на позиції, яку здатний закривати Тайсон, у «Шахтарі» грав інший бразильський півзахисник Вілліан. Цим футболістом останнім часом цікавляться провідні європейські клуби, цілком конкретну пропозицію в Донецьку мають від англійського «Челсі».

Можливо, Вілліан прагне пришвидшити угоду про перехід. Він вирішив діяти досить агресивно – просто не повернувся до свого клубу після зимової паузи. У футбольному світі такі речі вважаються непрофесійними, тому головний тренер «Шахтаря» Мірча Луческу навіть був змушений нагадати про не надто добрі результати таких дій для деяких попередників Вілліана — Матузалема, Елано та Ілсіньйо.
  • Зображення 16x9

    Антон Шульга

    Працюю на Радіо Свобода з квітня 2010 року. Редактор та ведучий ранкових новин. Попередній трудовий досвід також пов’язаний із радіо – обласним державним у Луганську, «Радіо-Ера» в Києві. Народився 1975 року у Жовтих Водах на Дніпропетровщині. Вищу освіту отримав у Луганському державному педагогічному університеті ім. Тараса Шевченка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG