Доступність посилання

ТОП новини

Президент Янукович обмежує вплив деяких олігархів (європейська преса)


Прага – Впливові європейські видання звертають увагу на труднощі партії влади у Києві під час призначення у Верховній Раді нового голови Нацбанку України. Західні експерти також вказують на суперечливий характер призначення Ігоря Соркіна у зв’язку із високою посадою його батька в російському «Газпромі». Оглядачі зауважують, що глава МЗС Росії Сергій Лавров спробував наблизити Україну до Митного союзу під час зустрічі з новим українським колегою в Чернівцях. Газети також помітили бійку українських націоналістів з міліцією в Чернівцях під час акції протесту, що її організувала партія «Свобода» у день зустрічі Сергія Лаврова з Леонідом Кожарою.

Лондонська Financial Times вважає, що призначення нового глави Нацбанку України в парламенті в Києві відбулося не без проблем для партії влади, яка лише з другої спроби знайшла голоси для зміни керівника. Газета цитує відомого британського експерта Тімоті Аша, який вважає, що призначення Ігоря Соркіна також означає ще більшу концентрацію влади у середовищі трьох груп, а саме представників «сім’ї» Президента Віктора Януковича та олігархів Ріната Ахметова і Дмитра Фірташа. Оглядач газети Роман Олеарчик не виключає, посилаючись на експертів, що перестановки в оточенні Януковича спрямовані на «збільшення контролю над найважливішими посадами та, у свою чергу, на обмеження впливу деяких груп олігархів», які підтримували Президента раніше. Газета також розмірковує над можливістю досягнення новим главою Нацбанку України компромісу з Міжнародним валютним фондом на переговорах у Києві наприкінці січня. Тут експерти з інвестиційного банку Dragon Capital вважають, що затвердження нового керівника банку до візиту місії МВФ є позитивною новиною.

Оглядачі, яких цитує російська «Независимая газета», у цілому скептично оцінили підсумки зустрічі міністрів закордонних справ України та Росії Леоніда Кожари та Сергія Лаврова в українських Чернівцях. Так, заступник голови Центру Разумкова в Києві Валерій Чалий зауважив, що сумнівається у якихось змінах відносин Києва та Москви після цієї зустрічі. Наближення України до Митного союзу залишається проблематичним, а зустріч двох президентів перенесена на час після завершення саміту Україна – ЄС наприкінці лютого. Намагання Леоніда Кожари афішувати в Чернівцях нібито нові спільні ініціативи України й Росії щодо врегулювання в Придністров’ї експерти також оцінюють як несуттєві.

Ще одна газета з Москви – «Коммерсант» – назвала свій матеріал про зустріч міністрів у Чернівцях у п’ятницю і суботу так: «Керівники МЗС Росії та України «нахімічили» в Чернівцях», – маючи на увазі вислів Кожари про роль «особистої хімії», особистих контактів керівників МЗС двох країн. Газета також зауважила, що найактуальніше питання відносин Москви і Києва і розходжень між ними, а саме – формат участі України в Митному союзі, в Чернівцях фактично замовчали.

Польська Gazeta Wyborcza поінформувала, що українські націоналісти з партії «Свобода» ознаменували приїзд російського глави МЗС Сергія Лаврова до Чернівців не лише гаслами «Майбутнє України в ЄС», але й бійкою з місцевою міліцією. Газета також не виключила, що зустріч у Чернівцях мала профілактичну мету – зняти значно зросле напруження у стосунках сторін, особливо після скасування візиту Президента Януковича до Москви, який перенесли на невизначений термін.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG