Доступність посилання

ТОП новини

У Дніпропетровську презентували книжку про одного з найзагадковіших українських письменників


Автор книжки про Віктора Домонтовича (Петрова), краєзнавець Микола Чабан, на презентації 14 січня 2013 року
Автор книжки про Віктора Домонтовича (Петрова), краєзнавець Микола Чабан, на презентації 14 січня 2013 року
У Дніпропетровську сьогодні відбулася презентація книжки «З роду Петрових» про українського письменника, інтелектуала, філософа й археолога Віктора Домонтовича (справжнє прізвище – Петров), якого називають одним із найзагадковіших українських авторів ХХ століття.

Автор книжки – відомий краєзнавець, письменник Микола Чабан – виклав невідомі матеріали про історію роду письменника, філософа і вченого. Над своїм дослідженням Чабан працював 6 років.

«Особистість Віктора Домонтовича легендарна і загадкова. Він народився в 1894 році в Катеринославі, і саме нашому місту присвячений роман «Без ґрунту». Над книгою «З роду Петрових» я почав працювати передусім тому, що про біографію Віктора Петрова мало що відомо. Водночас це дуже відома людина, письменник, який разом із Валеріаном Підмогильним був основоположником жанру українського інтелектуального роману», – сказав автор книжки.

За даними дослідника, є інформація, що Віктор Петров під час свого перебування за кордоном працював на радянську розвідку, він також був нагороджений орденом за партизанські заслуги, однак досі лишається загадкою, чому його твори не видавались на батьківщині аж до 90-х років ХХ століття. За версією Миколи Чабана, вони «не підходили під радянські лекала», адже були взірцями інтелектуальної прози.

Унікальна книжка авторства самого Віктора Петрова, видана за кордоном
Унікальна книжка авторства самого Віктора Петрова, видана за кордоном
«Предметом свого дослідження я вибрав ту частину біографії Домонтовича, яка стосується Катеринослава, де майбутній письменник прожив до 8 років, а потім приїжджав у гості до дідусів. Родичі Домонтовича живуть в Орджонікідзе, Нікополі, Запоріжжі, Кривому Розі, Києві. Що цікаво, вони нічого не знали про свого легендарного родича, поки я не розповів. Тепер усередині родини збирають про нього дані», – сказав на презентації дослідник.

В СРСР книжки Віктора Петрова не видавалися
В СРСР книжки Віктора Петрова не видавалися
Микола Чабан також заявив, що особистість Віктора Петрова гідна того, щоб бути детально дослідженою і увічненою пам’ятною дошкою. Він уже відшукав у місті старі будинки, пов’язані з Петровим, а також продовжує збирати невідомі матеріали про письменника в українських та російських архівах.
XS
SM
MD
LG