Доступність посилання

ТОП новини

Президенту Януковичу фліртування не допоможуть (світова преса)


У пресі цими днями можна натрапити на розмірковування про зовнішньополітичні дилеми Президента Віктора Януковича, якому вчергове треба зробити вибір: Схід чи Захід? Британська Financial Times подає з цього приводу думку колишнього американського посла в Україні. Ніби у відповідь російська Moscow Times розповідає про те, що саме ця тема була головною на останніх переговорах російського та українського міністрів закордонних справ у Чернівцях.

Колишній посол США в Україні Стівен Пайфер у статті в Financial Times
пише про те, що він називає «заграванням» Києва з ідеєю можливого приєднання України до Митного союзу, який Росія створила з Білоруссю і Казахстаном.

Пайфер зауважує, що у той час, як Президент Янукович стверджує про пріоритетність поглиблення взаємин з ЄС, деякі його представники натякають на можливість руху у протилежному напрямку.

На думку американського аналітика, який був послом у Києві з 1998 до 2000 року, така роздвоєність має чітку мету.

«Пан Янукович фліртує з можливістю приєднання до Митного союзу, намагаючись переконати Захід не звертати уваги на відступ України в галузі демократії», – стверджує Стівен Пайфер.

В цій ситуації, читаємо далі у Financial Times, «ЄС та США повинні дотримуватися своїх цінностей і чітко дати зрозуміти, що повага до демократії і прав людини є вирішальними для кращих відносин України з Заходом».

Автор нагадує, що під час переговорів України та Євросоюзу щодо угод про асоціацію та зону вільної торгівлі Києву чітко вказали на проблеми, які постали під час президентства Віктора Януковича, зокрема, вибіркове судове переслідування колишніх урядовців, яке продемонстроване ув’язненням Юлії Тимошенко.

На тлі погіршення взаємин із Заходом Москва пропонує Україні заохочення, включно зі зниженням ціни на газ за вступ до Митного союзу, в якому домінує Росія. Стівен Пайфер вказує, що від економічної інтеграції з ЄС Україна може виграти набагато більше.

Київ, на думку автора, сподівається, що Захід буде надто стурбований загрозою втрати України в російських обіймах, але, на його думку, український Президент та інші в його оточенні перебільшують значення, якого надають Україні європейці та американці.

«Перше – немає ніяких ознак того, що президент США Барак Обама чи багато європейських лідерів далі мислять такими категоріями Холодної війни. Друге – Захід розуміє, що вступ у Митний союз загрожуватиме суверенітетові України, задля зміцнення якого країна тяжко боролася упродовж 21 року незалежності».

На думку Стівена Пайфера, для зовнішньої політики України логічно було б поглиблювати зв’язки з Європою, водночас зберігаючи добрі відносини з Росією. А ЄС та США, за його словами, повинні дати Януковичу чітко зрозуміти, що він має дотримуватися стандартів демократії, або йому загрожує подальша ізоляція.

«Він може стверджувати, що такий вибір може підштовхувати його до Росії, але він сам майже точно туди не хоче йти», – зауважує Пайфер.

Погляд з Москви

Тим часом англомовна російська газета Moscow Times подає статтю, в якій пише, що на останніх переговорах російського міністра закордонних справ Сергія Лаврова та його новопризначеного українського колеги Леоніда Кожари йшлося саме про можливе приєднання України до Митного союзу.

Проте часопис зауважує, що відносини Києва з Москвою зараз напружені, свідченням чого стало скасування візиту Президента Януковича в Росію 18 грудня.

На думку Moscow Times, «приєднання до Митного союзу, напевне, зашкодило б надіям України на вступ у Європейський Союз, проте Україну приваблюють вигідні газові домовленості та обіцянки великих інвестицій».

Газета цитує міністра Лаврова, який висловлює думку про те, що «не існує суперечності між розвитком відносин із Європою та поглибленням співпраці колишніх радянських держав».

Moscow Times, проте, наголошує, що під час переговорів двох міністрів у Чернівцях міліції довелося блокувати будівлю університету, до якої намагалися підступитися учасники протестів під гаслами: «Майбутнє України у Європі!» та «Ні економічному рабству!».

Газета на завершення цитує колишнього російського парламентарія Костянтина Затуліна, який стверджує, що Україна «має мало часу на те, щоб зробити чіткий вибір між Митним союзом та ЄС»: «Її економічна ситуація катастрофічна, і тому вона не може дозволити собі багатовекторної зовнішньої політики, якої дотримувалася з часу розпаду Радянського Союзу».

Європейці в Африці

Однією з провідних міжнародних тем на шпальтах європейської преси стала інтервенція Франції в африканській країні Малі. International Herald Tribune, яка видається у Європі американською New York Times, повідомляє, що Франція змушена надсилати в Малі додаткові війська.

Часопис застерігає, що війна в Малі може виявитися тривалішою, ніж сподіваються у Парижі. Єдине, що до певної міри може заспокоювати французів – це обіцянка арабських країн підтримати африканські сили для боротьби з ісламістськими повстанцями.

«Швидко вступивши у війну у відповідь на термінове прохання малійського уряду, Франція опинилася у боях проти добре озброєних бійців-ісламістів. Тим часом допомога союзників мінімальна», – читаємо у статті.

«Сполучені Штати віддавна обіцяли допомогу з забезпеченням, але не солдатами. Західноафриканські країни пообіцяли 3300 військових для допомоги армії Малі, але їх треба зібрати, транспортувати, навчити й оплатити».

International Herald Tribune цитує неназваного французького аналітика, який каже, що Франція постала перед дилемою: «дотримуватися рішень і розкладу, який пропонує ООН, та чекати африканських військ… чи, навпаки – пришвидшити операції, щоб спробувати очистити північ Малі від ісламістських сил».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG