Доступність посилання

ТОП новини

Кремль уже не вимагатиме вступу України до Митного союзу? (Огляд преси)


Зустріч Віктора Януковича та Володимира Путіна відбудеться в лютому, ще до призначеного на 25-е число саміту Україна-ЄС. За інформацією «Ізвєстій в Україні», від України не вимагатимуть вступу до Митного союзу, країни і без того почали знаходити компроміс у газових питаннях. Експерти видання вважають, що нові газові договори президенти можуть підписати на найближчій зустрічі. І там можуть бути знижки на газ без умови вступу до Митного союзу. Про це стверджується в матеріалі «Газ доброї надії».

Реформи в Україні так і не стали реальністю через задавнені хвороби суспільства та економіки, переконаний експерт газети «День». Економіка настільки занедбана, що майже не піддається лікуванню. Потрібні радикальні дії. Та й політичний клас та устрій країни не заточені не те що на реформи, вони не спроможні створювати якісь нові вартості й цінності. Немає ні нових ідей, ні справжньої волі щось змінювати. Тому за 20 років нічого практично не змінилося. Дописувач припускає, що проголошені реформи в країні закінчаться лише зміцненням ролі держави в економіці, яке може вилитися передусім у посиленні фіскальної системи.

За 20 років нового тисячоліття великий капітал інтегрувався у всі сфери суспільно-економічного життя України, по суті, встановивши свій контроль над усіма товарними і грошовими потоками. На думку дописувача газети «Голос України», це був період активного накопичення інвестиційних ресурсів для здобуття прав на об'єкти державної власності й переходу до потужних монопольних об’єднань з політичним впливом. Успішний прихід до влади представників великого капіталу формально підвів риску під періодом неконкурентних методів приватизаційної боротьби – штучним банкрутством, рейдерством, додатковими емісіями акцій тощо. Але неформально цей процес безперервний, оскільки за нерозвиненого внутрішнього ринку, відсутності надійних інвестиційних джерел та легкого доступу до бюджетного ресурсу ділити буде що завжди. Стаття називається «Старі методи керування не діють, а нові ніяк не приживуться».

Місія Міжнародного валютного фонду приїжджає наступного тижня до України. Країна розраховує отримати новий кредит від МВФ на суму 15 мільярдів американських доларів. Як припускає експерт «Газети по-українськи», новий уряд зможе знайти спільну мову з представниками Фонду і вибити позику. Інша річ, яким буде компроміс, на який погодяться обидві сторони.

Заради позики Кабмін підвищить плату за комунальні послуги і розділить на три частини «Нафтогаз»: дві прибуткові і третю збиткову. Про це пише газета «Сегодня» у статті «До нас знову їде МВФ».
  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG