Доступність посилання

ТОП новини

Новий Конгрес США: хто відповідатиме за міжнародну політику?


У США, де розпочав свою діяльність новий склад Конгресу 113-го скликання, в обох його палатах з’явилися нові лідери, зокрема й у сфері зовнішньої політики. Йдеться про голів сенатської комісії закордонних справ та аналогічної комісії Палати представників. Нові лідери у деяких питаннях можуть кидати виклик адміністрації президента Барака Обами.

Комісію закордонних справ Сенату – верхньої палати Конгресу – очолив Роберт Менендес, демократ від штату Нью-Джерсі. Він змінив на цій посаді Джона Керрі, якого президент Барак Обама призначив на посаду державного секретаря.

Сенатор Менендес є сином кубинських іммігрантів, які свого часу втекли від режиму Фіделя Кастро. Серед його заяв – зокрема критика наміру Білого дому послабити американські обмеження щодо цього режиму.

Що ж до Палати представників, то там комісію закордонних справ очолив конгресмен Ед Ройс, республіканець від Каліфорнії.

Керівництво США мало б бути вимогливішим щодо Ірану

Обидва нові лідери, судячи з їхніх заяв у недавньому минулому, зокрема в один голос критикували політику Білого дому щодо Ірану, називаючи її не досить рішучою.

Ми ричимо, неначе лев, але кусаємо, як цуценя. Ми повинні змінити цю динаміку.
Роберт Менендес
Наприклад, сенатор Роберт Менендес, виступаючи нещодавно на засіданні своєї комісії, висловився за суворіші санкції. «Я маю намір проголосувати за найрадикальніші санкції проти Ірану, бо бачу, що президент Ахмадінеджад ігнорує резолюцію ООН номер 1929. А робить він це тому, що ми ричимо, неначе лев, але кусаємо, як цуценя. Ми повинні змінити цю динаміку, як мені здається», – заявив Менендес.

На початку минулого року Конгрес з ініціативи демократа Менедеса і республіканця Марка Кірка ухвалив новий закон про суворі санкції щодо іранського Центробанку, попри початкові застереження Білого дому.

Сенатор Менендес критикував продаж американської зброї Азербайджану з огляду на можливе її використання у нагорнокарабахському конфлікті з Вірменією. Серед його виборців у штаті Нью-Джерсі чимало вірмен.

Від Менендеса, як голови комісії, залежатиме призначення послів і обговорення міжнародних угод.

Ройс вважає, що турки чинили над вірменами геноцид

Новий голова комісії закордонних справ Палати представників, конгресмен від Каліфорнії Ед Ройс виступає за те, щоб визнати генноцидом знищення півтора мільйона вірмен у Туреччині під час Першої світової війни. При цьому оглядачі зауважують, що найбільший відсоток вірменського населення Америки живе саме у Каліфорнії.

Під час промови у Палаті представників у роковини вбивства вірмен Ед Ройс закликав визнати події того часу геноцидом.

«
Рішучість світу протистояти вбивствам посилюється відповідальністю за дії не лише сучасні, а й минулі.
Ед Ройс
Рішучість світу протистояти вбивствам посилюється відповідальністю за дії не лише сучасні, а й минулі, – наголосив тоді конгресмен Ед Ройс. – Рішучість зменшується нехтуванням відповідальності за минулі дії. Невизнання вірменського геноциду сприяє цьому зменшенню, ось чому ми ніколи не відступимо».

Законодавець також критикував Білий дім за початкову опозиційну настанову щодо так званого «акту Магнітського». Цей закон, зрештою ухвалений Конгресом, забороняє в’їзд до США російським діячам, винним у порушеннях прав людини.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG