Доступність посилання

ТОП новини

Українка хоче стати першою жінкою, яка об’їде світ на мотоциклі


Дніпропетровськ – 33-річна мандрівниця і рекордсменка Ганна Гречишкіна хоче стати першою українкою, що здійснить навколосвітню мандрівку на мотоциклі. Наразі вона активно готується реалізувати свій проект. Окрім бажання познайомитись з культурами різних країн і випробувати себе, жінка має на меті популяризувати Україну в світі й зустрічатись з людьми, які потребують підтримки: інвалідами, ВІЛ-позитивними тощо. Її колеги по мотоспорту застерігають: доведеться здолати чимало бюрократичних і технічних перепон.

Ганна Гречишкіна на мотоциклі з 7 років. Встигла об’їздити всю Україну, сусідні країни, Близький і Далекий Схід і встановити низку моторекордів. Ідея подорожі навколо світу, каже, виникла спонтанно. Рідні й однодумці відмовляти не стали. Вирушає, як стане тепло, – орієнтовно на початку літа. На мотоциклі жінка об’їде 5 континентів, здолавши понад 100 тисяч кілометрів шляху. Щодня проїжджатиме по 200-300 кілометрів.

Ганна підрахувала: в дорозі пробуде не менше року. З собою, окрім намету, каністри з бензином і продуктів, візьме так званий «хелп-аркуш» – контакти людей в різних країнах, які гротові будуть допомогти.
Більшу частину шляху я проведу сама, на двох колесах.
Ганна Гречишкіна
«Це буде одиночна подорож, тобто зі мною не буде машини техпідтримки. Більшу частину шляху я проведу сама, на двох колесах. Можливо, в країнах Африки, на найбільш небезпечних ділянках буде періодичний супровід. Залежатиме від обставин», – розказує Ганна.

Поїздка влетить у копієчку

Наразі жінка займається фізичними тренуваннями і штудіюванням мов: англійську знає добре, іспанську та французьку підучує. Також вирішує питання з візами, документами на мотоцикл, питання зі щепленнями тощо. Крім того, дослухається до порад колег по хобі.

Перший український чоловік, який об’їхав земну кулю на мотоциклі, Валерій Кришень каже: де б не був, треба бути відкритим з людьми, і тоді можна розраховувати на підтримку. Однак зі власного досвіду знає: подорож коштуватиме недешево й буде сповнена бюрократичних моментів.

Вартість такої поїздки – від 3 до 5 тисяч доларів на місяць. Основна частина коштів йде на трансконтинентальні перельоти.
Валерій Кришень
«Моя подорож тривала десять місяців, а саме 307 днів. Вартість такої поїздки від 3 до 5 тисяч доларів на місяць. Основна частина коштів іде на трансконтинентальні перельоти, адже потрібно перевезти не тільки себе, але й мотоцикл», – зазначив мотоподорожувальник.

На фінансування подорожі Ганна Гречишкіна вже знайшла спонсорів. Тепер визначається з моделлю мотоцикла. Мотомандрівник і мотодизайнер Анатолій Єремєєв зазначає: це буде машина з підвищеною витривалістю. На своєму мотоциклі, який «пройшов Крим і Рим», Ганна їхати не ризикує.

«Має бути підготовлений транспортний засіб, досить витривалий, враховуючи, що кермуватиме мотоциклом дівчина», – зазначає Анатолій Єремєєв.

Кордони-перепони

Свою мотомандрівку Ганна збирається знімати на відео – для фільму, а потім, можливо, напише ще й книгу. Також проект має соціальну складову: в кожній країні жінка буде зустрічатися з людьми, які потребують моральної підтримки: людьми з ВІЛ, малозабезпеченими, інвалідами. Підготовкою до проведення цих зустрічей зараз займається Національна асоціація мотоциклістів України, повідомив керівник об’єднання Костянтин Жук.

«Цей проект як популяризує мотоцикли, так і представляє нашу країну за кордоном. Зараз ми налагоджуємо контакти з іншими мотофедераціями і з українською діаспорою, щоб Ганна мала їхню підтримку протягом подорожі», – зазначив Жук.

Маршрут Ганни розпочнеться з Києва. Вона проїде всю Росію і перелетить літаком у Лаос, проїде В’єтнам, Суматру. Далі її шлях лежатиме через Австралію, Канаду, США, країни Південної Америки, Африки, і вже через країни Європи вона повернеться додому. Китай до маршруту поки не входить: не вдається домовитись про перетин кордону з мотоциклом.
  • Зображення 16x9

    Юлія Рацибарська

    Журналістка-фрілансерка. Працюю кореспонденткою Радіо Свобода в Дніпрі з 2006 року. Народилась на Дніпропетровщині. Закінчила факультет систем і засобів масової комунікації Дніпровського національного університету – магістр журналістики. Писала для місцевих та загальноукраїнських газет і журналів, працювала новинкаркою та дикторкою на радіо, кореспонденткою та редакторкою сайту в інформагенції. Пишу, фотографую, надихаюсь історіями людей.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG