Доступність посилання

ТОП новини

Чи надовго українцям «перекриють» рибу?


Рибний ринок в Україні
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:21 0:00
Рубрика «Точка кипіння» – про те, що найбільше болить українцям. Ми не лише окреслюємо проблему, але й шукаємо вихід із ситуації.

Київ – Фури океанської риби з Норвегії та інших країн стоять у чергах на українських кордонах. Митні вимоги змінили, нікого не попередивши, прояснюють цю ситуацію імпортери. В українському ж уряді, навпаки, говорять про необхідність пожвавлення товарообігу з Норвегією, і не вважають, що останні зміни митних вимог цьому перешкоджають. Експерти ж очікують подорожчання недорогих сортів риби, якщо проблеми на митниці не припиняться.

Десятки рефрижераторів з норвезькою рибою застрягли на кількох митних переходах України, повідомляють і самі компанії-імпортери, і свідки цих черг. Причиною стало те, що з нового року українську сторону не задовольняють документи на морепродукти, які використовують у міжнародній практиці, розповів один з імпортерів риби з Норвегії та інших країн Європи, директор ТОВ «Балтика» Володимир Булигін.

Для розмитнення вимагають ліцензії на вилов риби, хоча імпортери до цього процесу не мають ніякого стосунку.
Володимир Булигін
«Відтепер для розмитнення вимагають ліцензії на вилов риби, хоча імпортери до цього процесу не мають ніякого стосунку, та інші документи з країни-імпортера», – зазначає він.

Імпорт падає і через митницю, і через бідність

За словами постачальника риби, причиною меншого ввезення дарів моря до України є не лише проблеми з митницею, а й зниження купівельної здатності населення.

«За останні роки закупівля скоротилася на 50-70%. І це дуже прикра тенденція, адже саме в рибі містяться необхідні вітаміни й активні олії, що підтримують організм. Ми живемо в зоні Чорнобильської катастрофи, за цих умов рибу просто необхідно вживати», – наголошує Володимир Булигін.

Інша компанія-імпортер, норвезька фірма Norges заявила, що про нові правила ввезення риби до України дізналася з неофіційних джерел. Про це офіційний Київ не повідомив норвезьку сторону, йдеться на сайті компанії Norges. Імпортери намагаються знайти вирішення проблеми, але через зимові свята в Україні цей процес затягується.

Радіо Свобода з’ясувало, що норвезька риба в роздрібних мережах поки що продається, однак уже почала дорожчати. Норвезькі форель і сьомга, за словами Тетяни, продавця однієї з рибних яток на Деміївському ринку, дуже виросли в ціні. Проте їх і досі купують.

«Стосовно стрибка цін, то він, можливо, пов'язаний зі святами. Я замовляю рибу у кількох фірмах. Там мені сказали, що у них є всі види риби, що й раніше, проте вони подорожчали на 10 і більше гривень за кілограм перед новим роком», – розповідає продавець. Інші торговці чули про труднощі з імпортом і радять покупцям замінювати норвезьку рибу на місцеву – судака, товстолобика, білого амура, які суттєво не подорожчали.

Митні правила змінилися після того, як Азаров пообіцяв збільшити імпорт риби

Наприкінці минулого року, незадовго до зміни митних правил для імпортерів риби, прем’єр Микола Азаров заявляв, що Україна має намір збільшити двосторонній товарообіг з Норвегією в рази. І додав, що нинішній товарообіг між країнами не відповідає їхньому потенціалу.

Зокрема, за словами прем’єра, Україна має намір збільшити закупівлі морепродуктів з Норвегії, бо, на відміну від імпортерів риби, він вважає, що купівельна спроможність громадян України зростає.

Нині у Державній митній службі переконані, що зміни до законодавства про діяльність Мінагрополітики (стосовно імпорту риби) не стануть перешкодою для ввезення морепродуктів до України.

Держмитслужба: з посольством Норвегії досягнуто згоди

Про те, що змінилося, Радіо Свобода розповів начальник відділу нетарифного регулювання Держмитслужби Леонід Муромцев.

«Було внесено до переліку необхідних для митного оформлення документів підтвердження законності вилучення живих водних ресурсів з природного середовища. Ми надіслали роз’яснення митним органам. І вони почали вимагати ці та інші додаткові документи, зазначені в статті 10 закону «Про рибу, інші водні живі ресурси та харчову продукцію з них»», – пояснює посадовець.

«Працівники Держрибагентства зустрічалися з представниками посольства Норвегії, вони запевнили, що видаватимуть ті ж документи про законність вилову риби, які вони готують, експортуючи її до країн ЄС. Отже, проблему вирішено», – додає він.

Посольство Норвегії в Україні наразі не висловило своєї точки зору на проблему, Радіо Свобода очікує від нього офіційної відповіді.

Чи можуть затримки риби на кордоні бути пов’язаними з корупційними діями окремих представників митниці? У Держмитслужбі це заперечують: якщо не будуть вписані в декларацію необхідні документи, оформити її неможливо, запевнив Леонід Муромцев.

«Інформації про корупцію з боку працівників митниці, які здійснювали митне оформлення риби та інших морепродуктів за січень цього року, від управління внутрішньої безпеки не надходило. Ми продовжуємо відстежувати це питання»,– заявив Муромцев.

Керуючий партнер юридичної фірми Cai & Lenard Костянтин Пільков стверджує, що Україна не порушувала правила імпорту риби і що проблеми залишилися у самих імпортерів.
Рибна продукція є чутливою до часу зберігання.
Костянтин Пільков
«Влітку цього року набув чинності новий Митний кодекс, і держава у своїй митній політиці нібито спрямовується на спрощення митних процедур і формальностей, однак все одно залишаються деякі складнощі. А ще й зважаючи, що рибна продукція є чутливою до часу зберігання, то будь-які затримки на кордоні з митним оформленням, звичайно, негативно впливають на можливості імпортера постачати продукцію вчасно і належної якості», – повідомив Костянтин Пільков.

Від дефіциту риби постраждають небагаті – експерт

Основна маса імпортної риби з Норвегії – це недорогі види, а отже, проблеми з її імпортом вдарять по всіх верствах населення в Україні, вважає експерт консалтингової агенції «ААА» Марія Колесник.

«Із Норвегії достатньо велика кількість риби постачається до України. І якщо ситуація не залагодиться упродовж кварталу, варто очікувати різкого падіння імпорту і зростання ціни. А враховуючи, що основна маса риби має низький ціновий діапазон (передовсім це оселедець), то це суттєво вдарить по кишенях», – зазначає вона.

Марія Колесник очікує, що через свята та реорганізацію Митної служби у Міністерство доходів та зборів вирішити проблему на кордонах навряд чи вдасться до кінця січня.

За даними Мінагрополітики, понад 90% риби, яку споживають українці, держава імпортує. Найпопулярнішим імпортним морепродуктом залишається норвезький оселедець.

У вас накипіло? Поділіться з Радіо Свобода! Теми для рубрики «Точка кипіння» можна запропонувати за телефоном (044) 492-84-39 та на сторінці Радіо Свобода у соцмережах.
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

  • Зображення 16x9

    Сабіна Пухка

    Народилася у 1991 році в Києві. Закінчила Київський національний університет культури та мистецтв. Мультимедійний редактор, відео-кореспондент. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG