Доступність посилання

ТОП новини

Мовні сварки: у нас тут своя атмосфера


У відповідь на мовні ініціативи депутатів-опозиціонерів, знаний борець за російську мову регіонал Вадим Колесніченко заявив, що в Україні «фашизм уже фактично гордо піднімає голову». Не менш категорично, але з іншим набором епітетів, він розкритикував пропозицію запровадити для держслужбовців іспити з української мови: «Потрібно бути ідіотом, щоб пропонувати подібне».

Фашисти, ідіоти… Мовні суперечки вже давно не нагадують дискусії, де сторони намагаються порозумітися, досягти компромісу. На перших ролях ті, хто найбільш агресивно ганьбить опонентів. Фактично, дійшло до того, що мовні антагоністи підживлюють одне одного. Бо без Фаріон, Колесніченко втрачається актуальність – і навпаки. Як іронізують у подібних випадках інтернет-меми, «у нас тут своя атмосфера».

Це найлегше – обізвати опонентів нехорошим словом, і почувати себе героєм. Але навіть тим, хто глибоко переконаний в порочності своїх антагоністів і власній правоті, варто зрозуміти: ми нікуди не дінемося одне від одного. Нам треба шукати прийнятні форми співіснування. Або досягати компромісу, або взагалі не порушувати певні теми.

Думки, висловлені в розділі «Блоги», передають погляди самих авторів і не конче відображають позицію Радіо Свобода
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

XS
SM
MD
LG