Доступність посилання

ТОП новини

Нова пошукова система Facebook покладе край пануванню Google?


Співзасновник Facebook Марк Цукерберґ на прес-коференції для ЗМІ в штаб-квартирі Facebook в Менло-Парк, Каліфорнія, 15 січня 2013 року
Співзасновник Facebook Марк Цукерберґ на прес-коференції для ЗМІ в штаб-квартирі Facebook в Менло-Парк, Каліфорнія, 15 січня 2013 року
Прага – Соціальна мережа Facebook запустила у вівторок, 15 січня, нову пошукову версію – Graph Search, що має на меті покласти край пануванню Google в інтернеті та заохотити користувачів залишатися з Facebook. Але вже є застереження серед користувачів цієї найбільшої соціальної мережі, які бояться, що новий пошук Facebook можуть використати зловмисники.

Facebook називає нову систему пошуку – Graph Search – довготривалим проектом, який розвиватиметься до рівня конкуренції з Google. Ця система доступна поки що для користувачів Facebook у США, а для всього світу її ще перевіряють на надійність та покращують.

Співзасновник Facebook Марк Цукерберґ сказав у своєму відео-блозі, що Graph Search у кінцевому результаті стане однією з опор соціальної мережі, поряд з обміном новинами і можливостями перебування тут кожного користувача.

«Сьогодні ми дійсно лише розпочинаємо з деякими основними типами можливостей для вашого пошуку: людей, фото, місць, сторінок для бізнесу, і це лише початок. Ми бажали задіяти це якомога скоріше, щоб отримати зворотній зв’язок з користувачами, повторювати, робити продукт кращим і дати змогу отримати таку можливість кожному. Ми розглядаємо цей проект для розвитку на майбутні роки, на цілу низку років. Як лише це стане більш довершеним, ми збираємося дати користуватися цим ресурсом багатьом людям у світі», – заявив Цукерберґ

Експерти: Graph Search стане конкурентом Google

Експерти кажуть, що нова пошукова система Facebook з часом стане конкурентом пануючої тепер пошукової мережі Google. Хоча поки-що Graph Search буде діяти лише в рамках Facebook, де є мільярд користувачів та близько 240 мільярдів фотографій та відео, доступ до яких із Google немає.

Очікують, що Graph Search не матиме доступу до непублічної, персональної інформації користувачів, а лише – до відкритих матеріалів. Директор з продукції Facebook Том Стокі каже, що нова пошукова система змінить спосіб користування мережею.

«Є досить прості речі, які люди хочуть зробити. Вони хочуть відшукати всі фотографії, які їм дорогі. Вони хочуть знайти всі фото двох окремих людей чи всі фото їхньої родини. Вони хочуть знайти всіх їхніх друзів, які живуть у якомусь місті та відвідати їх. Якраз ті речі, які необхідно знайти саме тепер. Ви маєте відвідати різні сторінки та зібрати все разом. І тепер із Graph Search це легко. Ви лише називаєте, що хочете і отримуєте результат», – відзначив Том Стокі.

Хоча дехто вже сьогодні попереджає, що Graph Search може бути використаний на шкоду користувачам Facebook. Наприклад, сексуальні маніяки чи злодії можуть спробувати використати неповнолітніх.

Також деякі користувачі вже думають, як не допустити поширення матеріалів, які вони обговорюють лише з близькими чи друзями.

Запуск нової пошукової системи Facebook це перше нововведення компанії після того як вона вийшла на біржу у травні 2012 року. Щоправда, ціна на акції 15 січня впала, хоча перед цим зростала. Експерти кажуть, що це пов’язано з розчаруваннями користувачів, які чекали від презентації Graph Search більшого.

Матеріал підготували: Ron Synovitz, Василь Зілгалов
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG