Доступність посилання

ТОП новини

«Король російської мафії» убитий, а його спадщина жива?


Кримінальний авторитет Аслан Усоян на прізвисько Дід Хасан
Кримінальний авторитет Аслан Усоян на прізвисько Дід Хасан
Москва – У столиці Росії в середу застрелили відомого кримінального авторитета Аслана Усояна на прізвисько Дід Хасан. Як повідомляють слідчі, невідомий стріляв у нього зі снайперської гвинтівки, коли Усоян виходив із ресторану в центрі Москви. Із важким пораненням його доставили до Боткінської лікарні, де кримінальний авторитет, якого називають «королем російської мафії», помер. Це не єдине гучне вбивство, вчинене в центрі Москви за останні кілька років. Чому російські поліцейські не можуть ефективно боротися з кримінальним світом?

Продавці торгових кіосків і магазинів, розташованих поруч із місцем убивства кримінального авторитета Діда Хасана, кажуть, що замах був настільки миттєвим, що вони не встигли нічого помітити і зрозуміти. За даними слідчих, постріли пролунали приблизно о 14:30 за московським часом у самому центрі Москви на Поварській вулиці, коли Аслан Усоян виходив із ресторану «Старий Фаетон», який був своєрідною штаб-квартирою кримінального авторитета.

Поліція біля ресторану «Старий Фаетон» на виході з якого було скоєне вбивство​
Поліція біля ресторану «Старий Фаетон» на виході з якого було скоєне вбивство​

За деякими даними, 75-річний Аслан Усоян від кінця 1980-х років контролював злочинні угруповання як у Росії, так і за її межами. Відомо також, що основні доходи кримінальної імперії Усояна були пов’язані з незаконним гральним бізнесом, обігом наркотиків і зброї, а також видобутком природних ресурсів. Кажуть, що незадовго до нападу Аслан Усоян мав вельми неприємну розмову з приводу будівництва доріг для майбутньої Олімпіади в Сочі. Ці роботи в регіоні виконують фірми, підконтрольні Дідові Хасану, проте в Москві багато хто з цим не згоден.

Вбивство Аслана Усояна підтверджує, що всі заяви російського керівництва про те, що у двохтисячних у Росії стало безпечно і стабільно, а кримінальні розборки залишилися в буремних 90-х, – це міф, вважає журналіст видавничого дому «Коммерсант» Ілля Барабанов.
Злодії почувають себе абсолютно безкарно доти, доки їхні колеги не починають їх відстрілювати.
Ілля Барабанов

«Росія, як і раніше, залишається корумпованою країною, що застрягла, незважаючи на всі уявлення про путінську стабільність десь у тих самих буремних 90-х. Коли всі ЗМІ і всі, хто цікавиться, знають, в яких ресторанах містяться штаб-квартири злодіїв у законі. І при цьому ці злодії почувають себе абсолютно безкарно доти, доки їхні колеги не починають їх відстрілювати. Напевно, це багато про що говорить, про стан правоохоронної системи і взагалі про ставлення в суспільстві», – зазначив Барабанов у коментарі Радіо Свобода.

Поліція безпомічна?

Убивство Усояна не перший гучний злочин в центрі Москви за останні кілька років. Експерти вже давно говорять, що навіть поруч із Кремлем правоохоронні органи ситуацію не контролюють. І кримінальні угруповання почувають себе цілком вільно. Колишній керівник підрозділу по боротьбі з тероризмом ФСБ, полковник у відставці Володимир Луценко у розмові з Радіо Свобода заявив, що російська поліція безпомічна.

«Штат поліції збільшується, оклади збільшуються, форма змінюється, а в центрі Москви розбірки влаштовують кримінальні авторитети, і всі в курсі, що вони живуть, діють, займаються своїм кримінальним бізнесом – усі про це знають. А де наша правоохоронна система?» – зауважує Луценко.

В очікуванні похорону Діда Хасана

Восени 2010-го на Діда Хасана вже був замах, і тоді лікарям його вдалося врятувати. За рік до цього в Москві був убитий інший відомий кримінальний авторитет – В’ячеслав Іваньков (Япончик).

Журналіст Ілля Барабанов згадує, що тоді кримінальний світ, який зібрався на похорон Япончика, охороняли бійці ЗМОПу.

«Ми ж пам’ятаємо, з якою помпою і розмахом у нас ховають відомих кримінальних авторитетів, – каже він. – Я навіть більше скажу, ми знаємо, який вплив вони мають на електоральні процеси, на бізнес-процеси, які відбуваються в сучасній Росії. Недооцінювати їхню роль я б, звичайно, не став. Тому думаю, що у найближчі дні має бути перформанс під назвою «Росія повномасштабно прощається з Дідом Хасаном».

Під час перестрілки у середу, крім кримінального авторитета, постраждали ще дві людини, поранення в ногу отримав співробітник ресторану з якого виходив Усоян, також поранено жінку, яка, за одними даними, виходила з ресторану разом із Дідом Хасаном, за іншими, була випадковою перехожою.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG