Доступність посилання

ТОП новини

Хорватія і Сербія намагаються нормалізувати відносини


Сербія -- Прем’єри Хорватії Зоран Міланович та Сербії Івіца Дачич під час зустрічі у Белграді, 16 січня 2013 року
Сербія -- Прем’єри Хорватії Зоран Міланович та Сербії Івіца Дачич під час зустрічі у Белграді, 16 січня 2013 року
Белград – Прем’єр-міністр Хорватії Зоран Міланович перебував із робочим візитом у Белграді. Зоран Міланович очолив хорватську владу в грудні 2011 року. Івіца Дачич став сербським прем’єром в липні минулого року. Те, що вони досі не зустрічалися, свідчить про чергове ускладнення відносин між сусідами. Адже до влади в Белграді прийшли сили, які очолювали Сербію під час війни на початку 90-х років.

Нинішній президент Сербії Томислав Николич 20 років тому очолював підрозділ сербських добровольців, котрі боролился за відокремлення від Хорватії областей, заселених сербами. Він та інші представники правлячої коаліції в недалекому минулому робили заяви, які аж ніяк не сприяли поліпшенню стосунків. Більшість оглядачів вважає, що відтепер цей етап відходить у минуле.

Прем’єри Дачич та Міланович обговорили співробітництво в регіоні та в рамках євроінтеграції. Хорватія цього року має стати членом Євросоюзу й пообіцяла широку підтримку Сербії на довгому європейському шляху.

Для наступних зустрічей залишаються відкриті питання, зокрема кордон на Дунаї, розподіл спадщини колишньої Югославії, статус та майно біженців, воєнні злочини тощо.

Добрий крок на шляху нормалізації відносин

Після переговорів сербський прем’єр Івіца Дачич наголосив: «Ми не можемо змінити минуле. Упевнений, що ми спроможні великою мірою впливати на сучасне й на майбутнє».

Говорячи про надання допомоги Сербії в процесі євроінтеграції, хорватський прем’єр Зоран Міланович уточнив: «Досвід маємо, але не бажаємо бути менторами, наставниками, оскільки ані ми не мали менторів. Хочемо бути колегами, співробітниками й сусідами».

Зустріч прокоментував і президент Хорватії Іво Йосипович. Він зазначив: «Прийде час й для зустрічі на президентському рівні. Цей час настане тоді, коли будемо в змозі запевнити громадскість в Хорватії та в Сербії, що маємо спільну платформу для розвитку наших відносин. Цей перший крок – зустріч наших прем’єрів – це дуже добрий крок».

Те саме можна було почути від 150 журналістів, котрі повідомляли про перебіг короткого візиту.

Щоправда, з таким висновком не зовсім погоджується сербський президент. Томислав Николич заявив, що спершу мали зустрітися президенти та що для нормалізації недостатньо одного спільного обіду прем’єрів.
  • Зображення 16x9

    Михайло Рамач

    Михайло Рамач (16.08.1951 – 13.05.2023). За освітою історик. Журналіст, поет, перекладач та сценарист. Автор семи поетичних книжок, пʼяти книг есе про колишню Югославію й нинішню Сербію. Був головним редактором трьох сербських щоденних газет. Співпрацював з Радіо Свобода з 1998 року. В сербських ЗМІ від початку 1990-х років друкував матеріали про Україну.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG