Доступність посилання

ТОП новини

Обама хоче обмежити продаж зброї, а йому натякають на імпічмент


Нью-Йорк – У Сполучених Штатах президент Барак Обама звернувся до країни з низкою пропозицій стосовно контролювання виробництва й продажу вогнепальної зброї. Виступ президента у Білому домі пояснюють обуренням громадськості стріляниною у штаті Коннектикут, жертвами якої стали 20 першокласників і 6 учителів.

Поруч президентської трибуни сиділи гості – діти, які у листах до Білого дому прохали президента зробити так, щоб трагедія у початковій школі не повторилася.

Барак Обама у короткій промові виклав свій план, що передбачає найбільшу зміну законодавства за останні майже 20 років.

«Я закликаю Конгрес розглянути й ухвалити логічний і розумний закон, що його підтримує більшість народу, – сказав президент. – Він включає заборону автоматичної зброї військового зразка і магазинів із великою кількістю набоїв, а також подбати про те, щоб злочинці не могли скористатися з лазівок у законі для придбання зброї».

Обама пропонує заборонити продаж автоматів типу Калашникова, магазини автоматичних гвинтівок повинні вміщувати не більше ніж 10 набоїв.

Він, зокрема, сказав: «На часі для Конгресу вимагати загальної перевірки кожного, хто прагне придбати вогнепальну зброю. Закон вже вимагає від продавців робити таку перевірку, і за останні 14 років півтора мільйона осіб після перевірки не змогли купити зброю. Однак... 40 відсотків усіх продажів здійснюється без перевірки».

Відомо, що масове вбивство у Коннектикуті 14 грудня скоїв божевільний молодик.

Президент наголосив, що він поважає другу поправку до Конституції, яка передбачає право народу посідати зброю, але розумні обмеження необхідні.

На руках у населення Сполучених Штатів нараховують 300 мільйонів одиниць вогнепальної зброї, тобто приблизно по одиниці на кожного, включно з немовлятами.

Обама попередив законодавців, що якщо Конгрес не ухвалить відповідного закону, то Білий дім може вдатися до адміністративного президентського наказу.

Республіканці критикують план Білого дому

Республіканці ставляться назагал негативно до пропозицій президента. Наприклад, сенатор Рой Блант вже заявив, що в даному випадку йдеться про конституційне питання і президент, на думку сенатора, свідомий того, що його пропозиції Палата представників, із її республіканською більшістю, відхилить, та й чимало демократів у Сенаті теж.

А щодо попередження президента Обами про наказ, то, Блант зауважив: «Це не означає, що президент має право, шляхом адміністративного наказу виходити за межі Конституції».

Ед Міз, який був міністром юстиції у кабінеті президента Рональда Рейгана, вважає, що конституційний конфлікт Білого дому з Конгресом може спричинити імпічмент президента.

Так чи інакше, Барак Обама наставлений рішуче. Завершуючи промову він зазначив: «Для чоловіків і жінок у великих і малих містах, які щодня стають жертвами безглуздого насильства, для всіх американців, які сподіваються, що ми захистимо їх від насильства, зробимо правильну річ – для них і для нашої країни, яку ми так любимо».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG