Доступність посилання

ТОП новини

«Цілі розвитку тисячоліття» вже мають певний успіх – експерти


Прага – Перша фаза програми ООН «Цілі розвитку тисячоліття» (MDG) підходить до завершення у 2015 році. Хоча не всі її вісім цілей однаково досягнуті, та все ж ця програма була проголошена головним методом на шляху до позитивних глобальних змін, якими світ хоче удосконалювати та розвивати своє життя. Цього року ООН готує проект цілей розвитку після 2015 року. Успіхи України у виконанні «Цілей розвитку тисячоліття» дуже скромні.

Із ухваленням Декларації тисячоліття ООН у 2000 році одним із ключових завдань було подолання надзвичайних злиднів, ситуації, коли сотні мільйонів людей жили у світі нижче рівня бідності. Також другим ключовим завданням «Цілей розвитку тисячоліття» було повсюдне поширення загальної початкової освіти для хлопчиків і дівчаток.

У цьому напрямку згадана програма ООН до 2015 року наблизилася до деяких важливих успіхів. Світовий банк повідомив про скорочення вже у 2008 році наполовину кількості людей, які живуть нижче від будь-якого рівня бідності, тобто мають на прожиття менше ніж долар на день. Це означає, що понад 650 мільйонів людей у всьому світі почали підніматися з самого дна бідності.

Єгипет, згідно з цією доповіддю Світового банку, домігся переломного скорочення кількості надзвичайно бідних людей вже на 2010 рік. Подібних успіхів, як каже експерт із канадського Центру міжнародних інновацій в управлінні Баррі Карін, досягли інші країни, включно з Бразилією та Китаєм.

«Я вважаю, що всі згодні з мотиваційним впливом програми «Цілей розвитку тисячоліття», яка зобов’язувала до дій та уваги щодо її виконання. Я думаю, що її автори були дуже здивовані відносними успіхами, які були досягнуті в її реалізації. У підсумку, ніяких сумнівів, що після цього світ став кращим», – переконаний Баррі Карін.

В Україні дуже мало робиться для скорочення абсолютної бідності

В ООН сподіваються, що 2013 рік буде переломним напередодні ухвалення нового проекту цілей розвитку після 2015 року. Для опрацювання нового проекту ООН створила Групу високого рівня з 24 членів, яку очолюють президенти Ліберії та Індонезії Еллен Джонсон-Сірліф і Сусіло Бамбанґ Юдойоно та прем’єр Великої Британії Дейвід Камерон. Ця група має зібратися в лютому в Ліберії для визначення основних аспектів стратегії з метою досягнення «глобальних економічних перетворень». Згідно з інформацією цієї Групи, її напрацювання мають за мету «позитивні зміни у світі для ліквідації бідності та досягнення довготривалого стійкого життєздатного розвитку».

Хоча громадянські активісти з різних країн на кшталт Мандіп Тівана з Південної Африки кажуть, що основоположні цінності «Декларації тисячоліття», такі, як «свобода, рівність, солідарність, толерантність, шанування природи та розподіл відповідальності», у своїй більшості не були «відображені в «Цілях розвитку тисячоліття»» та потребують більш цілісного розгляду в програмі цілей розвитку після 2015 року. Щоб ішлося, як кажуть громадянські активісти з різних країн, не лише про середні цифри доходів, а й про визначальні показники на кшталт «свободи», «толерантності» й «стійкості».

Сабіна Алкір, одна з авторів Індексу бідності ООН із Оксфорду (Велика Британія), послідовниця Нобелівського лауреата з Індії Амарітьї Сена, творця нових ідей економічного процвітання, каже, що метою економічного розвитку має бути покращення життя людей.

«Ми повинні дивитися не лише на те, що люди фактично можуть робити і як жити, але й на їхню свободу, бо ви можете задовольнити багато ваших базових потреб у в’язниці, також на нашу здатність бути творцями власної долі, створювати власне бачення життя. Тому в центрі уваги є свобода, а не лише доходи. Амарітья Сен казав, що це впливає на весь розвиток», – наголосила Сабіна Алкір.

В Україні, за словами Президента Віктора Януковича, рівень абсолютної бідності скоротився з 2001 до 2012 року лише на дещо більше як 2 відсотки: із майже 17 до 15 відсотків.

В Академії наук України наголошують, що понад 60 відсотків населення України вважає себе бідними. Тобто, каже керівник відділу досліджень рівня життя з Інституту Демографії НАНУ Людмила Черенько, більшість населення країни називає себе бідними, «коли на практиці людина не в змозі забезпечити собі «середній стандарт життя». За даними Академії наук України, більше ніж 40 відсотків населення України витрачає понад 60 відсотків свого бюджету лише на харчування.

Також відомо, що за рівнем життя у Європі Україна посідає одне з останніх місць, разом із Молдовою.

Матеріал підготували Василь Зілгалов і Robert Coalson
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG