Доступність посилання

ТОП новини

Відеозаписи допитів оприлюднили на суді у справі «дніпропетровських терористів»


Обвинувачені зліва направо: Лев Просвірнін, Дмитро Рева, Віктор Сукачов, Віталій Федоряк (грудень 2012). На сьогоднішньому засіданні фото і відео зйомка була заборонена.
Обвинувачені зліва направо: Лев Просвірнін, Дмитро Рева, Віктор Сукачов, Віталій Федоряк (грудень 2012). На сьогоднішньому засіданні фото і відео зйомка була заборонена.
Дніпропетровськ – В Індустріальному районному суді Дніпропетровська, де слухається справа так званих «дніпропетровських терористів», у четвер оприлюднили відеозаписи допитів головного обвинуваченого – політолога Віктора Сукачова, де він розповідає про деталі вчинення вибухів. Сам Сукачов давати пояснення в суді поки відмовляється, зазначаючи, що зробить це «пізніше», і наполягає на тому, що під час слідства на нього тиснули. Водночас прокуратура зазначає, що ніякого тиску не було, і називає «цинічними» свідчення політолога про деталі організації терактів.

Перегляд відео з допиту політолога Віктора Сукачова в суді тривало майже чотири години поспіль. На зйомці обвинувачений в тероризмі не раз наголошує, що дає свідчення з власної волі, без тиску, співпрацює зі слідством, сподіваючись на поблажливість та на виправдання непричетних до вибухів двох приятелів, які наразі проходять у справі як пособники.

Родичі обвинувачених, дружина головного обвинуваченого, Ірина Сукачова
Родичі обвинувачених, дружина головного обвинуваченого, Ірина Сукачова

На відео Сукачов детально повідомляє про підготовку та організацію разом із Віталієм Федоряком вибухів у Дніпропетровську, Запоріжжі та Харкові, розказує, як виготовляли вибухові пристрої, розмелюючи компоненти вдома, у кавовому млинку, де саме купували складники, як визначали місця закладення «бомб» тощо.

«Ми хотіли досягти максимального суспільного резонансу»

За свідченнями Сукачова на відеозапису, «найбільш близьким до планів» він вважає вибух у Запоріжжі, в супермаркеті «Сільпо» у жовтні 2011 року: резонанс був, водночас ніхто не постраждав. На відео політолог не раз наголошує: вбивати чи калічити людей не планували, обирали час і місце вибухів так, щоб уникнути потерпілих, хотіли лише створити резонанс і домогтись виплати грошей. У відповідь на питання адвоката про політичну складову їхньої діяльності обвинувачений сказав: до політичних організацій вони з Федоряком не належали, та ситуацією в Україні були невдоволені.
Якби ми хотіли жертв, ми скоювали б вибухи не о першій годині ночі…
Віктор Сукачов

«Ми хотіли досягти максимального суспільного резонансу. Ми намагались зробити це різними способами – за допомогою вибухів, за допомогою звернень. Якби ми хотіли жертв, ми скоювали б вибухи не о першій годині ночі… Почуття жалю у мене було присутнє, воно і зараз присутнє», – говорить Віктор Сукачов на продемонстрованому в суді відео.

Однак у залі суду свої свідчення з відеозаписів Віктор Сукачов у четвер підтвердити не захотів. Він заявив, що свідчення давав під тиском, отож вони не можуть стати доказом у суді.
Мої показання правдивими не вважаю. Мені не зрозуміла доказова значимість цього відеозапису.
Віктор Сукачов

«Результати цього допиту, мої показання правдивими не вважаю. Мені не зрозуміла доказова значимість цього відеозапису. Я відповім на запитання пізніше, в ході судового слідства», – сказав Сукачов у залі суду.

«Він усвідомлює, що зробив»

Між тим сторона обвинувачення не сумнівається: відеозаписи допитів є доказом у суді. З відео видно, що свої свідчення Сукачов давав з власної волі, в присутності адвоката, зазначив державний обвинувач Олександр Гладкий.
Можна зробити висновок, що ніякого фізичного й психологічного тиску на Сукачова не було.
Олександр Гладкий

«Можна зробити висновок, що ніякого фізичного й психологічного тиску на Сукачова не було. Ця людина з вищою освітою, кандидат наук, дає пояснення, які не вкладаються в голові у людини зі здоровим глуздом. Як можна розрахувати силу вибуху, аби не постраждали люди, діти? Ніяк. Він дав цинічні пояснення. Я думаю, що у нього просто нема виправдань самому собі, тобто він усвідомлює, що зробив», – сказав прокурор Олександр Гладкий.

Державний обвинувач Олександр Гладкий
Державний обвинувач Олександр Гладкий

Тим часом сторона захисту наполягає: у справі – суттєві суперечності. Приміром, каже один із адвокатів Віталій Погосян, на відео є фрагмент, де Сукачов заявляє про непричетність до вибухів своїх приятелів Реви та Просвірніна, але цього чомусь немає у текстах протоколів допиту. Адвокат також заявив про нерівні можливості сторін процесу.
Тут працює тільки державне обвинувачення, адвокатурі працювати не дають.
Віталій Погосян

«Нам, стороні захисту, не дають можливість заявляти клопотання. Нас не слухають. Тут працює тільки державне обвинувачення, адвокатурі працювати не дають», – сказав Радіо Свобода Віталій Погосян.

Наступне судове засідання відбудеться через тиждень. Жодна зі сторін тим часом не береться прогнозувати, коли закінчиться процес.

Обвинувальний висновок в руках прокурора
Обвинувальний висновок в руках прокурора

27 квітня 2012 року в Дніпропетровську вздовж центрального проспекту сталося чотири вибухи. Потерпіла 31 людина. У червні Генеральна прокуратура заявила про затримання чотирьох чоловіків, підозрюваних у скоєнні вибухів у Дніпропетровську. За офіційною версією, мотив у них був корисливий: чоловіки вимагали 3,5 мільйони доларів. Серед підсудних – дніпропетровський політолог Віктор Сукачов та його приятелі Віталій Федоряк, Дмитро Рева, Лев Просвірнін. Їх також обвинувачують у скоєнні ще 7 терактів у містах України.
  • Зображення 16x9

    Юлія Рацибарська

    Журналістка-фрілансерка. Працюю кореспонденткою Радіо Свобода в Дніпрі з 2006 року. Народилась на Дніпропетровщині. Закінчила факультет систем і засобів масової комунікації Дніпровського національного університету – магістр журналістики. Писала для місцевих та загальноукраїнських газет і журналів, працювала новинкаркою та дикторкою на радіо, кореспонденткою та редакторкою сайту в інформагенції. Пишу, фотографую, надихаюсь історіями людей.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG