Доступність посилання

ТОП новини

Перший віце-прем’єр Криму залякує незалежні ЗМІ – Акадиров


Віце-прем’єр Криму Павло Бурлаков
Віце-прем’єр Криму Павло Бурлаков
Сімферополь – У Сімферополі у п’ятницю слідчі міліції викликали на допит журналістів інтернет-видання «Аргументи тижня – Крим». Як повідомили в кримській прокуратурі, за заявою першого віце-прем’єра уряду автономії Павла Бурлакова проти них відкрите кримінальне провадження. Високопосадовець звинувачує журналістів у розкритті його особистої інформації, яку він вважає конфіденційною.

Зранку у п’ятницю редактор видання Заїр Акадиров і кореспондент Ганна Андрієвська зі своїм адвокатом прибули за повісткою слідчого до Сімферопольського міського управління внутрішніх справ. Втім, через неповну годину чекання до них вийшла прес-офіцер сімферопольської міліції Оксана Сорокопудова.

«Ми вибачаємося за те, що відірвали вас від роботи. Але саме зараз, зважаючи на службову необхідність, слідчий не може з вами поспілкуватися», – сказала Сорокопудова. Вона додала, що журналістів викличуть іншим разом, бо один зі слідчих начебто захворів, а другий перебуває на тривалій нараді.

Напередодні редакцію відвідали оперуповноважені відділу боротьби з економічними злочинами, які, за дорученням слідчого, мали встановити юридичну адресу редакції, а також вимагали дані її керівництва та автора матеріалу «Гуртожиток як пристанище для кримських VIPів. Історія Павла Бурлакова», що вийшов в «Аргументах тижня – Крим» у листопаді минулого року. Тоді ж представники міліції вручили двом журналістам повістки на допит, який поки не відбувся.

Журналісти Ганна Андрієвська і Заїр Акадиров
Журналісти Ганна Андрієвська і Заїр Акадиров
За словами редактора видання Заїра Акадирова, правоохоронці повідомили, що проводять досудове розслідування за кримінальним провадженням, відкритим за заявою громадянина Бурлакова. Останній виявився першим віце-прем’єром уряду автономії. І саме про нього і про те, що посадовець зареєструвався в гуртожитку в селищі Комсомольське під Сімферополем, отримав там кімнату, але не проживає у ній, написало інтернет-видання.

Павло Бурлаков, 49-літній уродженець Донецька, колишній другий секретар Донецького обкому комсомолу і народний депутат України від Партії регіонів, прибув до Криму 2010 року у складі «команди Джарти», яка тоді сформувала Раду міністрів АРК. Після смерті Василя Джарти зберіг свою посаду в кримському уряді Анатолія Могильова. На останніх парламентських виборах очолював виборчий штаб регіоналів у Криму.

Замах на свободу слова чи пошук справедливості?

Перший віце-прем’єр намагається залякати незалежні засоби масової інформації, яких у Криму й так залишилося небагато.
Заїр Акадиров
Заїр Акадиров вважає дії урядовця спробами тиску на незалежні мас-медіа і непідконтрольних владі журналістів. «Перший віце-прем’єр – це публічна особа, яка представляє органи влади і, здавалося б, він мав би бути сам відкритий і показувати приклад відкритості. Але насправді він показує зворотнє і через звернення до прокуратури та міліції намагається залякати незалежні засоби масової інформації, яких у Криму й так залишилося небагато. Очевидно, вони знайшли важіль, як на нас натиснути», – вважає Заїр Акадиров.

Павло Бурлаков через урядову прес-службу і державну «Кримську інформаційну агенцію» повідомив, що він «з великою повагою» ставиться до роботи журналістів, але публікацію місця його реєстрації вважає порушенням його громадянських прав і вимагає від видання та автора статті публічних вибачень. Натомість журналісти заявили, що не вибачатимуться, бо закону не порушували й адреси проживання чи реєстрації Павла Бурлакова у статті не оприлюднювали.

Ганна Андрієвська каже, що вона здивована твердженнями чиновника про розголошення нею конфіденційної інформації. «Те, що ми поширили, не є конфіденційною інформацією, бо ми не вказали ні точну адресу, де він мешкає насправді, не вказували вулицю, де розташований гуртожиток, номер кімнати. Більше того, вважати цю інформацію конфіденційною не можна, бо Бурлаков є офіційною і публічною особою, а гуртожиток – об’єкт комунального майна. Це вже питання про використання комунального майна чиновниками», – зазначила Ганна Андрієвська.

Журналісти також заявили, що продовжать писати про те, як високопоставлені чиновники використовують комунальне майно для своїх потреб. Водночас юрист Комітету з моніторингу свободи преси в Криму Арсен Османов повідомив, що журналістські організації в Сімферополі і Києві нададуть усю можливу допомогу своїм колегам. Вже зараз Інститут розвитку регіональної преси надав журналістам цього інтернет-видання можливість безкоштовно користуватися послугами кваліфікованого адвоката.
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG