Доступність посилання

ТОП новини

Shell видобуватиме сланцевий газ на Донбасі (світові ЗМІ)


Юлія Тимошенко знову опинилася в центрі новин, зауважують закордонні ЗМІ, коментуючи акцію непокори колишнього прем’єра у харківській лікарні. Ставленням влади обурюється не лише Тимошенко. А підозрюваний у плануванні замаху на російського лідера заявляє, що його катували в Одесі. Ще одна тема ЗМІ – Україна наблизилася до підписання ключової угоди з видобутку сланцевого газу з компанією Shell.

Російська «Независимая газета» зауважує, що в ЗМІ з’являються суперечливі дані про становище Юлії Тимошенко у харківській лікарні, де ув’язнена екс-прем’єр протестує проти дій влади, включно з постійним відеонаглядом. Якщо тюремники кажуть, що Тимошенко ночує не в коридорі, а в добре обладнаному приміщенні і почуває себе нормально, то її захисники говорять про погіршення здоров’я. Видання наводить думку українського політтехнолога Тараса Березовця, який вважає, що ніхто не буде тягнути Тимошенко на суд силою, бо влада, навпаки, намагається знайти спільну мову з Європою. Політолог Віталій Бала також звертає увагу на чинник саміту Україна-ЄС, який запланований на 25 лютого. Про намагання Києва порозумітися з Європою, на його думку, свідчить повідомлення про те, що ув’язненого екс-міністра внутрішніх справ Юрія Луценка незабаром оперуватимуть у приватній клініці в Києві. Стосовно Юлії Тимошенко, то за оцінкою оглядача, команда Президента немає спільної думки, тому «намагається затягнути паузу, не випускаючи лідера опозиції на свободу, але й не просуваючи негайного розгляду нових кримінальних справ у суді». (Ця стаття в московському виданні «Независимая газета» з’явилася ще до заяви Генерального прокурора України, який у п’ятницю оголосив про те, що Юлії Тимошенко загрожує довічне ув’язнення за причетність до вбивства Євгена Щербаня).

Польська газета Rzechpospolita звертає увагу на заяви цього тижня в Одесі Адама Осмаєва, підозрюваного у намірі влаштувати замах на президента Росії Володимира Путіна. Осмаєв заявив, що його катували під час слідства і відмовився від своїх попередніх свідчень. За твердженням Осмаєва, у лютому цього року під час затримання працівники СБУ нібито його били, вдягали на головну пакет і вводили ін’єкційні наркотики. Вістка про плани замаху на Путіна, як нагадує польське видання, була головною на російському державному телебаченні перед інавгурацією президента Росії. Незважаючи на зусилля Росії, завдяки рекомендації Європейського суду з прав людини, Україна не видала росіянам Осмаєва, зазначає Rzechpospolita.

Брюссельське видання Euractiv інформує, що Україна наблизилася до важливої угоди зі світовим енергетичним велетнем, компанією Shell. Донецька обласна рада підтримала угоду про розподіл вуглеводнів, усунувши одну з останніх перешкод для проекту. Українські урядовці очікують, що західна компанія інвестує у видобуток сланцевого газу на Донбасі 10 мільярдів доларів, а за оптимістичного сценарію – 50. В компанії Shell ці цифри не коментують, так само як і можливий час підписання угоди з Україною, а за умовами тендеру це має відбутися до травня. Автор статті зазначає, що сланцевий газ не до вподоби російському «Газпрому», який привертає увагу до негативних наслідків для довкілля від таких технологій.
  • Зображення 16x9

    Мар’яна Драч

    На Радіо Свобода – з 1996 року. Вела різні програми, серед яких «Україна і світ» та «Свобода сьогодні». Вивчала міжнародні відносини в Рузвельтському університеті в Чикаго і державне управління та економіку в Інституті державного управління і місцевого самоврядування (нині Академія) в Києві. Директор Української служби Радіо Свобода з травня 2013 року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG