Доступність посилання

ТОП новини

Блокбастер від соратниць Тимошенко з участю тюремників


(Фото з Twitter Андрія Шевченка @ashevch) Народні депутати Олександра Кужель, Людмила Денісова і Тетяна Слюз у Харківській лікарні, де лікують Тимошенко, Харків, 16 січня 2013 року
(Фото з Twitter Андрія Шевченка @ashevch) Народні депутати Олександра Кужель, Людмила Денісова і Тетяна Слюз у Харківській лікарні, де лікують Тимошенко, Харків, 16 січня 2013 року
Харків – Жінок-народних депутатів у п’ятницю вранці силоміць витягли зі спеціального блоку лікарні «Укрзалізниці», де перебуває колишній Прем’єр-міністр. Як пояснив дії своїх підлеглих начальник Качанівської колонії, «видалення народних депутатів із зони, що охороняється, відбувалося за рішенням Дзержинського районного суду Харкова». Олександра Кужель, Людмила Денісова та Тетяна Слюз заявляють про грубе насильницьке винесення їхніх тіл із приміщень де лікується ув’язнена. За їхніми словами, це зробили люди без пізнавальних знаків.

Про ранкові події в центральній лікарні «Укрзалізниці» в Харкові йшлося і під час судового засідання у справі ЄЕСУ. Захисники Тимошенко вимагали від судді прореагувати на «злочинні дії пенітенціаріїв».

Судове засідання у справі фінансових зловживань у 1990-х роках корпорації ЄЕСУ стало фінальним акордом у цілій низці гучних прес-конференцій, заяв, пов’язаних як із ранковими подіями в лікарні «Укрзалізниці», так і зі здоров’ям самої Юлії Тимошенко.

Перед самим початком засідання Київського районного суду до зали зайшли народні депутати з фракції «Батьківщина», облиті зеленкою. Опозиціонерів Арсена Авакова, Олександра Абдуліна та Костянтина Бондарева дві людини облили зеленкою зі шприца. Як повідомив народний депутат Аваков, йому вдалося затримати одну жінку і передати її міліції.

А під час самого судового засідання захисники колишнього Прем’єр-міністра у своїх промовах обурювалися тим, як виштовхали зі спеціального блоку лікарні «Укрзалізниці» народних депутатів Людмилу Денісову, Олександру Кужель та Тетяну Слюз.

Захисник Сергій Власенко грубе поводження людей в чорних куртках із трьома опозиціонерами назвав порушенням закону про статус народного депутата.

«Тому це є злочин. Прокурори, нотуйте! Нотуйте, прошу вважати це заявою про злочин і прошу відповідної реакції», – зазначив Власенко.

У суді знов не почули жодного клопотання, які висував захист лідера «Батьківщини», мовляв, ще не та судова стадія для розгляду.

Винос вперед ногами – Кужель

Зазвичай робочий день у колоніях розпочинається о шостій годині. Ймовірно, орієнтуючись на цей графік, тюремники вирішили негайно виконати рішення Дзержинського районного суду про видалення з території, що охороняється, трьох жінок-народних депутатів, які перешкоджали роботі медичного закладу і співробітників Качанівської колонії.

«Цей лікувальний заклад та адміністрація колонії 17 лютого спільно звернулися до Дзержинського районного суду Харкова з позовом, в якому одним із пунктів було: «усунення перешкоди в діяльності закладу шляхом видалення народних депутатів із зони, що охороняється. Це було зроблено силами пенітенціарної служби. Все проходило на законних підставах», – пояснив вранці дії своїх підлеглих начальник Качанівської колонії Ігор Колпащиков.

Трьох жінок-народних депутатів, як вони розповідають, винесли вперед ногами, на тілі залишилися синці.

Нас викинули силоміць – Кужель
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:19 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

«Влетіло до кімнати побачень 18–20 хлопців. Кожну з нас схопили по 6 чоловік. Це були люди без пізнавальних знаків. Накачані, бритоголові хлопці, які нас захопили і ногами вперед винесли. Вони босими нас викинули на сходи, швирнули туди наш одяг», – емоційно розповідала про події народний депутат Олександра Кужель.

Після побаченого у спеціальному блоці, де живе Юлія Тимошенко, народні депутати заявили, що вимагатимуть зустрічі з Генеральним прокурором України, Президентом Віктором Януковичем. Також жінки пообіцяли розповісти про свої враження міжнародним інституціям.

За півтори доби троє народних депутатів встигли ознайомитися з умовами перебування свого лідера Юлії Тимошенко. Вони на власні очі побачили кімнату, де караульні на моніторі бачать зображення відеокамер.

Схема лікарняного блоку на 9-му поверсі лікарні, де утримують Тимошенко. На цій схемі позначені місця, в яких, як стверджують опозиційні депутати, встановлені приховані відеокамери
Схема лікарняного блоку на 9-му поверсі лікарні, де утримують Тимошенко. На цій схемі позначені місця, в яких, як стверджують опозиційні депутати, встановлені приховані відеокамери


Жінки-депутати стверджують, що вдалося виявити приховані відеокамери, що розташовані у приладах освітлення. Зокрема, у душовій кімнаті, туалеті, кімнаті для побачень.

Народні депутати припускають, що відео з офіційних відеокамер може надходити на екран караульних. А відео з прихованих камер, імовірно, використовується владою у своїх цілях, зокрема, його можуть публікувати в соцмережах та YouTube, вважає Кужель.

«Навіть у смертників немає камер відеоспостереження. У них вони стоять лише в коридорі, а не в приміщеннях для житла. Пенітенціарії запевняють, що немає запису. Але те, що ми бачили в YouTube, підтверджує, що камери працюють на запис, а потім – відео виставляють. Так, на монітори караульних поступає пряма картинка, і все. Тобто існують додаткові камери, і вони самі це підтвердили тим, що виставили в YouTube», – заявила Кужель.

Людмила Денісова, Олександра Кужель та Тетяна Слюз говорять про стресову атмосферу, в якій доводиться жити Юлії Тимошенко. Вікна закриті непрозорою плівкою, душова кімната не така вже й простора, як заявляли тюремники, і, головне – це цілодобове напруження, через відеокамери.

«Вона була мертв’яно бліда» – Власенко

Захисник колишнього прем’єра Сергій Власенко заявив про мало не смертельний стан Юлії Тимошенко.

«Вона була мертв’яно бліда… Людина лежить повністю бліда, ні на що не реагує, не може відкрити очі, не піднімає руки. Впродовж двох хвилин вона мене не впізнавала. Я з нею розмовляв, а вона на мене не реагувала», – сказав Власенко, зауваживши, що Тимошенко лежала на тапчані в душі.

Головний лікар центральної лікарні «Укрзалізниці» Михайло Афанасьєв визнає, що дійсно у Юлії Тимошенко спостерігалося посилення болю у спині. Тому їй вранці вирішили дати знеболювальне і заспокійливі ліки.

А коли прийшов до Тимошенко її захисник, вона спала. Лікар пов’язує її сонливість із втомою та дією ліків на організм. Наразі зі здоров’ям Тимошенко все нормально, запевнив Афанасьєв.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG