Доступність посилання

ТОП новини

Кримським татарам допомагають польські журналісти


Варшава – Асоціація польських журналістів допоможе кримським татарам інформувати світову громадськість про проблеми цієї національної меншості України. Члени польської організації говорять, що останнім часом у Криму почастішали провокації проти кримських татар з боку проросійських організацій. За їхніми словами, хтось зацікавлений у дестабілізації ситуації в Криму. Щоб поінформувати польські ЗМІ про події на кримському півострові, асоціація журналістів запросила до Варшави Алі Хамзіна, директора міжнародного департаменту кримськотатарського Меджлісу.

Як говорив Пйотр Хлебович, ініціатор прес-конференції, він уже понад 20 років цікавиться розвитком подій у Криму, стежить за проблемами кримських татар, багатьох із яких знає особисто. За його словами, кримська влада несправедлива щодо кримськотатарського народу, права якого порушуються. Особливо Хлебовича та його колег-журналістів обурили грудневі події на Кримському півострові, які Хлебович називає провокаціями спрямованими проти кримськотатарського народу.

Хлебович каже, що центральна київська влада майже не реагує на проблеми кримських татар. Тому на початку січня він ініціював звернення польської громадськості до української влади з приводу ситуації в Криму. Про цю ініціативу Радіо Свобода розповіла публіцистка Ядвіґа Хмельовська.

«Російські націоналісти зруйнували будинки татар, – зазначає вона. – Російський націоналізм сьогодні дуже сильний, та голос татар почули у Польщі. Пйотр Хлебович організував збір підписів під закликом до Президента України та Верховної Ради взяти під захист кримських татар і гарантувати їхню безпеку, запевнити їм спокійне життя».

За словами Хмельовської, саме в продовженя цієї ініціативи польські журналісти провели у Варшаві прес-конференцію.

Міжнародний резонанс покладе край провокаціям?

Про проблеми кримських татар польським ЗМІ розповів Алі Хамзін, представник Меджлісу. Він перерахував низку подій, які назвав провокаціями проти кримських татар. Зокрема, Хамзін говорив про підпал на татарському будмайданчику та виставку, присвячену Йосипові Сталіну, яку обурені кримські татари розгромили. Хамзін наголосив, що проросійські організації поводяться в Криму зухвало й агресивно, так, неначе Крим не належить Україні. На його думку, кримських татар залякують, бо це найбільш проукраїнська і проєвропейська сила на півострові.

За словами представника Меджлісу, сьогодні в Криму йдеться не тільки про Крим і кримських татар, але й про Україну в цілому. Мовляв, п’ята колона хоче дестабілізувати ситуацію на півострові, а тим самим у державі. Він вважає, що за кримськими подіями стоять сили, які хочуть, щоб Україна опинилася не в ЄС, а в Митному союзі.

Хамзін наголосив, що кримські татари намагаються відстоювати свої права всіма можливими в Україні правовими методами, та вони не надто дієві. Тому, каже політик, кримськотатарська спільнота розповідатиме про свої проблеми світовій громадськості. Можливо, каже він, міжнародний резонанс змусить провокаторів припинити цькування кримських татар.

Пйотр Хлебович сказав Радіо Свобода, що польські журналісти хочуть створити міжнародну структуру, яка інформуватиме світ про розвиток подій у Криму. Якщо провокації проти кримських татар продовжуватимуться, говорить, Хлебович, то Асоціація польських журналістів звернеться до державної влади Польщі, щоб та дала належну оцінку порушенням прав кримськотатарської меншини.

Асоціація польських журналістівце одна з найстаріших журналістських організацій у Польщі (заснована в 1951 році). Серед її членів чимало журналістів, які свого часу працювали у підпільній антикомуністичній пресі, активно співпрацювали з профспілкою «Солідарність».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG