Доступність посилання

ТОП новини

Чехія чекає на український прорив


Провідні біатлоністи світу вирушають у тренувальні табори перед чемпіонатом світу, який у лютому прийматиме чеське Нове Место. Українка Леся Цуренко звернула на себе увагу на тенісному відкритому чемпіонаті Австралії. Американець Ленс Армстронґ визнав джерело своїх перемог. Про це — у спортивному огляді Радіо Свобода.

Італійське альпійське містечко Антхольц (також відоме як Антерсельва) нарешті потішило біатлоністів і їхніх прихильників чудовою зимовою погодою — після похмуро-дощових німецьких етапів в Обергофі і Рупольдинґу.

Антхольц — особливе місце для біатлоністів. Місцевий стадіон і навколишні траси розташовані на висоті понад 1600 метрів над рівнем моря, тому багато хто саме тут готується до чемпіонату світу, який традиційно відбувається в лютому. Інші біатлонні центри (зокрема, і Нове Место) розташовані нижче, тому спуск з альпійських вершин дає спортсменам «дозволений допінг» — додаткову порцію гемоглобіну, яка дозволяє бігти швидше.

Протягом кількох попередніх сезонів збірна України також використовувала цей прийом: лідери команди пропускали один-два етапи в першій половині січня і тренувалися в цей час саме в Антхольці. У нинішньому сезоні план підготовки побудований по-іншому, тому пропусків німецьких етапів у «синьо-жовтих» не було.

Як це відіб’ється на результатах у Нове Место, ще ніхто не знає, але в Антхольці українці знову були серед лауреатів. Капітан збірної Олена Підгрушна в спринті була четвертою, а в гонці переслідування завдяки класній стрільбі (всього один промах на 20 мішеней) посіла друге місце — слідом за неперевершеною в цьому сезоні норвежкою Турою Берґер, лідером загального заліку Кубка світу. Її Підгрушна пропустила вперед лише після відносної невдачі на останній стрільбі.

«Мабуть, я більше задовлена, ніж розчарована. Я дуже щаслива, що саме в Антхольці я змогла добре відстрілятися і витримати високий темп гонки, оскільки дуже швидно дівчата бігли. Особливо важливо було на фінішному колі втриматися і поборотися за друге місце», — розповіла Олена Підгрушна на прес-конференції переможниць.

Серед інших досягнень українців на етапі в Антхольці — восьме місце Сергія Седнєва в гонці переслідування. За підсумками спринту він стартував з 30-го місця, і фінішувати так високо зміг завдяки чудовій стрільбі. Закрити всі 20 мішеней не спромігся більше жодний із понад півсотні учасників змагання.

В естафетах жіноча команда фінішувала п’ятою, чоловіча — восьмою. Це відповідає загальному рівневі українських четвірок, але ці команди здатні і стрибати вище голови — аж на подіум. Можливо, це вдасться зробити на чемпіонаті світу в Нове Место.

Австралія запам’ятала Лесю Цуренко

Українська тенісистка Леся Цуренко пробилася до третього раунду першого в сезоні турніру серії Grand Slam – відкритого чемпіонату Австралії.

У четвер у Мельбурні 23-річна українка переграла російську тенісистку Дарію Гаврилову – 7:5, 6:3. Перед тим у першому колі на Australian Open Леся Цуренко в трьох сетах була сильнішою за 24-ту «сіяну», ще одну представницю Росії Анастасію Павлюченкову – 7:5, 3:6, 7:5.

У третьому колі Цуренко зіграла з колишньою першою ракеткою світу Каролін Возняцкі з Данії. Матч завершився у двох сетах — 6:4, 6:3 на користь фаворита, та українка виглядала гідно — Возняцкі виграла насамперед завдяки стабільності, а Цуренко була активнішою, але частіше помилялася.

Після перемоги в другому колі Леся Цуренко сказала, що залишиться на стадіоні, бо «якщо я не граю, я люблю дивитися теніс».

«Особливо я полюбляю дивитися чоловічі матчі, гадаю, чоловічий теніс зараз просто чудовий. Чоловіки міцні і вправно виконують усі можливі удари», — каже перша ракетка України (і поки що 85-та у світі).

Попри своє захоплення міццю сильної статі, Цуренко не має фаворита в особистому житті. «Я маю хлопця, його ім’я — теніс. Він забирає весь мій час», — зізналася спортсменка.

На відміну від Лесі, решта українських учасників відкритого чемпіонату Австралії зачохлили свої ракетки вже після першого кола.

Армстронґ — людина, яка могла стати легендою

У США остаточно розставили акценти у справі «Армстронґ проти вампірів» — так у світі велоспорту іронічно називають борців із допінгом, які можуть завітати до спортсменів у будь-який, навіть позазмагальний момент, щоб узяти кров на аналіз.

Чоловік, який раніше мав титул семиразового переможця головної професійної велогонки світу «Тур де Франс», сам визнав — так, допінг вживав, але, на його думку, вживають усі, інакше стільки разів виграти на «Великій петлі» нереально.

Армстронґ цілком міг би залишитися однією з ікон велоспорту. На піку кар’єри його спіткала велика біда — рак, але Ленс не тільки повернувся до активних виступів, але й став перемагати. Нечесно! — сказали борці з допінгом і зруйнували легенду.

Торік Ленс Армстронґ пішов зі створеного ним самим для допомоги хворим на рак благодійного фонду Livestong... Решту життя тепер доведеться присвятити поверненню поваги до своєї особи.
  • Зображення 16x9

    Антон Шульга

    Працюю на Радіо Свобода з квітня 2010 року. Редактор та ведучий ранкових новин. Попередній трудовий досвід також пов’язаний із радіо – обласним державним у Луганську, «Радіо-Ера» в Києві. Народився 1975 року у Жовтих Водах на Дніпропетровщині. Вищу освіту отримав у Луганському державному педагогічному університеті ім. Тараса Шевченка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG