Доступність посилання

ТОП новини

У США пояснили, що проблеми Азарова – це не «вища математика»


2012 рік, за оцінками економістів, був досить слабким з точки зору іноземних інвестицій в Україну. За підрахунками експертів, у порівнянні з 2011 роком приплив іноземного капіталу в Україну зменшився у принаймні п’ять разів. Голова Українсько-американської бізнес ради Морґан Вільямс каже, що приводу для занепокоєння нема, адже довготривалі інвестори з українського ринку йти не збираються.

"Бізнес-громада дуже добре розуміє українські особливості. В Україні сорок шість мільйонів людей. Всі вони хочуть їсти, мати гарне життя, авто, помешкання. В Україні дуже жвавий споживчий ринок, і тому багато можливостей для інвесторів. Більшість іноземних компаній ведуть там бізнес протягом багатьох років. Вони не виросли так швидко, як сподівались, але залишатимуться в Україні. Вони навчились, як вести там справи. Вони нікуди не підуть", - каже Вільямс.

Питання у тому, додає пан Вільямс, скільки додаткових інвестицій вони готові вкладати у майбутньому. А це залежатиме від ряду факторів.
Насправді це не вища математика. Є показники, є ВВП, є дефіцит, є гроші, які Україна потребує
Морган Вільямс

"По-перше, Україні потрібна угода з МВФ. Це посилює інвестиційну безпеку, стабільність та довіру. По-друге Україна повинна підписати Угоду про асоціацію з ЄС. Для України у довгій перспективі це дуже корисна угода. Вони повинні прив’язати себе економічно до Європейського Союзу. Крім того, Україна повинна покращити свою валютну політику. Влада штучно утримувала вартість гривні. Як довго вони ще зможуть це робити? Адже це коштує великих грошей. Так що валютна політика потребує повного перегляду", - говорить експерт.



За оцінками Бізнес ради, найбільш сприятливими галузями для іноземних інвесторів в Україні у найближчий час будуть виробництво товарів широкого вжитку, туризм, енергетична галузь, інтернет технології. Особливу увагу Морґан Вільямс радить звернути на сільськогосподарський сектор.

"Агробізнес залишається на першому місці з точки зору отримання іноземних коштів. Прогнози щодо врожаю дуже позитивні. Ми просто закликаємо український уряд не втручатися у ринки, не запроваджувати якісь нові механізми, які сповільнять ринок, відкрити ринки, заохочувати інвесторів, прийняти краще законодавство щодо зернових, нове законодавство для довготривалих інвестицій, яке б уможливило довготермінову оренду землі", - пояснює Вільямс.

Чимало фахівців висловлюють занепокоєння, що новий уряд через брак досвіду чи, можливо, політичної волі, не зможе забезпечити сприятливого інвестиційного клімату в країні. Морґан Вільямс натомість висловлює впевненість у професійній здатності нового уряду.

"Насправді це не вища математика. Є показники, є ВВП, є дефіцит, є гроші, які Україна потребує, все це складається докупи. Складність у тому, наскільки МФВ вірить у те, що Україна здатна досягти певних економічних цілей та завдань неекономічного характеру. Але сторони цілком спроможні продовжувати переговори, вони знають всі камені спотикання. Питання у тому, чи зможуть вони їх оминути", - підбадьорив Азарова Вільямс.

(Передрук з «Голосу Америки»)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG